Modernisering av Forsvarets styrkestruktur

Videreutvikling av Forsvarets evne til invasjonsforsvar er fortsatt en hovedutfordring for framtidens styrkestruktur, selv om oppgavene i fred, krise og krig må sees i sammenheng. Mange av Forsvarets våpensystemer er modne for oppdatering eller i ferd med å falle for teknisk levealder. Samtidig har Forsvaret de senere årene foretatt betydelige investeringer i mye nytt og moderne utstyr. Samlet sett tilsier den materiellmessige status at Forsvaret har et betydelig investeringsbehov.

En gjennomføring av de aktuelle investeringsprosjektene som omtales i meldingen innebærer at finansieringsbehovet for materiellinvesteringer fram til og med 2006 vil være på om lag 55 mrd. kroner. Behovet for investeringer i eiendommer, bygg og anlegg vil i samme periode være på om lag 13 mrd. kroner.

Investeringer til 6. divisjon og for å erstatte gamle fregatter og gamle/tapte kampfly står helt sentralt i dette perspektivet, og er av avgjørende betydning for oppnåelse av strukturambisjonen. Siden anskaffelsene er planlagt dels å gjennomføres samtidig, vil det bli et særskilt stort investeringsbehov spesielt i perioden 2002-2006.

Tilleggsfinansiering av fregattanskaffelsen

Regjeringen følger i meldingen opp spørsmålet om finansiering av fregattanskaffelsen. Med utgangspunkt i de ressursmessige forutsetninger som langtidsmeldingens retningslinjer er basert på, må halvparten av kostnadene ved fregattanskaffelsen finansieres som et tillegg til forsvarsbudsjettets basisramme. Regjeringen legger derfor opp til at denne økes med 6 mrd. 1998-kroner for å kunne gjennomføre fregattanskaffelsen, og at tilleggsmidlene fordeles over årene fra og med 2001 til og med 2006.