4. Langsiktige utfordringer

Investeringsprofilen er såbar overfor utviklingen av driftsbudsjettet og vil være kritisk avhengig av at ambisjonen i Langtidsmeldingen om å stabilisere Forsvarets driftskostnader på noe sikt blir realisert. Det vil være nødvendig med omstillingstiltak som berører hele Forsvaret for å kunne konsolidere driftskostnadsnivået.

Alle langsiktige planer er beheftet med usikkerhet, og det understrekes i meldingen at tallene som det opereres med for investeringer samlet og for enkelte prosjekter er plantall. Usikkerheten innenfor så vel investeringssiden som driftssiden vil ha innvirkning på gjennomføringen av disse planene.

Forsvarssjefen har i vedlegg til St.meld. nr. 22 (1997-98) gitt sitt prinsipielle syn på Forsvarets behov og utvikling og pekt på et høyere ressursbehov. Forsvarssjefen slår fast at Forsvarets hovedoppgave - invasjonsforsvar i én landsdel - ikke kan videreføres i særlig lang tid med den budsjettprofilen Langtidsmeldingen legger opp til, inklusive ekstra midler til fregattanskaffelsen. Hovedoppgaven vil ifølge forsvarssjefen trolig kunne videreføres fram til år 2006. Forsvarssjefens syn er at et ressursnivå lavere enn Langtidsmeldingsprofilen vil bety at Forsvarets oppgaver må endres relativt raskt. Forsvarssjefens syn er ikke endret på dette punkt. Blant annet vil eventuell sviktende ressurstilgang for eksempel på investeringssiden i første rekke få konsekvenser for kampflykjøpet som vil måtte strekkes ut i tid. Forsvarsdepartementet er innforstått med at forsvarssjefen i 1999 vil se nærmere på gjennomførbarheten av de ambisjoner som er nedfelt i St.meld. nr. 22 (1997-98) i forhold til ressursmessige og øvrige rammebetingelser med henblikk på en eventuell oppgavejustering. De konklusjoner og anbefalinger som kommer ut av denne gjennomgangen vil inngå som en del av departementets videre oppfølging av St.meld. nr. 22 (1997-98). Forsvarsdepartementet vil på vanlig måte legge fram eventuelle tilrådinger for Stortinget.