Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide forskrifter for etablering av asylmottak som gir lokale myndigheter rett til nødvendig informasjon om etableringen slik at berørte kommunale etater og politi/lensmann skal kunne forberede seg på en forsvarlig måte. Kommunestyret må også ha rett til å behandle saken før en eventuell etablering av mottak.»

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstilleren til at når et asylmottak skal opprettes kan driftsoperatøren, uten å orientere kommunen, inngå avtaler med aktuelle utleiere av bygg. I praksis orienteres som regel kommunen på et tidlig tidspunkt, men kommunene har ikke krav på slik informasjon. Det som da kan skje, og som har skjedd, er at det opprettes asylmottak i en kommune uten at de lokale myndigheter, politi, skole-, helse- og sosialvesen og befolkningen for øvrig er underrettet.

Forslagsstilleren peker på at det er galt mot både innbyggere og beboere av asylmottakene at ikke de folkevalgte, på vegne av befolkningen, får uttale seg før asylmottaket er etablert. Dette er et syn som også deles av Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

Det er særlig bekymringsfullt at mottakene kan etableres uten at politi, skole-, helse- og sosialvesen er forsvarlig informert. Erfaring tilsier at dette er etater som får ekstra belastning ved etablering av mottak. Dette bør de berørte etater få tilstrekkelig tid til å forberede seg på.