1. Skogen - en ressurs i arbeidet for en bærekraftig utvikling - innledende merknader

1.1 Sammendrag

Norge disponerer store naturressurser. I fastlands-Norge er det knyttet store verdier til jord-, skog- og utmarksarealene. De er et viktig grunnlag for verdiskaping, bosetting og velferd for befolkningen. Regjeringen tar i meldingen opp de utfordringer og muligheter som er knyttet til forvaltning av skogressursene.

Regjeringen mener skogpolitikken skal stimulere til en ansvarsfull og aktiv utnytting av skogressursene og støtte opp under arbeidet med å få til en mer bærekraftig utvikling.

Skogpolitikken ble sist gjennomgått i St.meld. nr. 18 (1984-85) Om næringspolitikken i skobruket. Ved behandlingen av St.prp. nr. 8 (1992-93) Om landbruk i utvikling stadfestet Stortinget at intensjonene fra St.meld. nr. 18 (1984-85) skulle videreføres. Oppfølging og rapportering til Stortinget har senere vært knyttet til de årlige budsjettproposisjonene, og Stortingets behandling av disse.

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at Norge disponerer store naturressurser, og at det i fastlands-Norge er knyttet store verdier til jord-, skog- og utmarksarealene. Komiteen er enig i at disse naturressursene er et viktig grunnlag for verdiskaping, bosetting og velferd. Det er et mål å utnytte disse ressursene til samfunnets beste. Komiteen ser derfor svært positivt på at det nå er lagt fram en egen stortingsmelding om norsk skogpolitikk. Arbeidet ble igangsatt av den forrige, og videreført av Regjeringen.

Komiteen viser til at samfunnet er inne i en utvikling som innebærer økende kontakt og handel med utlandet og større vekt på bærekraftig utvikling, miljøverdier og livskvalitet. I en overgang mot en nasjonaløkonomi der petroleumsinntektene reduseres over tid, er det særlig viktig å gjennomgå mulighetene for videre utvikling av et aktivt, miljøtilpasset næringsliv i fastlands-Norge.

Komiteen er enig i at mulighetene for verdiskaping og produksjon av miljøgoder i skogsektoren er store og at de siste års aktivitetsnedgang aktualiserer en økt innsats i skogsektoren.

Komiteen merker seg at meldingen bygger videre på de sentrale prinsipper for skogforvaltningen som det har vært bred politisk enighet om. I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 18 (1984-85) understreket Stortinget at ansvaret for fremtidige generasjoners ressursgrunnlag i seg selv er så viktig at det begrunner en økt innsats i skogbruket, og at skogressursene må forvaltes på en biologisk og skogfaglig forsvarlig måte.

Meldingen drøfter også utfordringer og tiltak knyttet til variert næringsvirksomhet basert på skogressursene, i tråd med de næringspolitiske retningslinjer Stortinget har trukket opp.

I tillegg fanger meldingen opp viktige utviklingslinjer på miljøområdet. Skogens betydning for biologisk mangfold, og i klima- og energisammenheng, er viktig i denne forbindelse. Utviklingen de siste årene har medført at miljødimensjonen knyttet til skogbruk er kommet mer i fokus. Komiteen mener det er riktig å legge vesentlig vekt på dette i skogpolitikken fremover, men vil samtidig understreke at skogbrukets næringsmessige betydning må legges til grunn innenfor rammene av en bærekraftig ressursforvaltning.

Komiteen viser til at den generelle veksten i økonomien har ført til at tradisjonelle næringer som jord og skogbruk, framstår som mindre attraktive inntektskilder enn mange andre yrker.

Komiteen mener det er viktig at søkelyset rettes mot skogbrukets flersidige funksjoner, og hvordan skogen og alle dens produkter kan bidra til at gårdsskogene kan gi større inntekter og således bidra til opprettholdelse av levende bygder. Det er viktig at det fokuseres på skogen som et mangfold av ressurser og muligheter.

Ut fra distriktspolitiske mål om å styrke gårdskogbrukerens inntekter fra skogen, mener komiteen at skogens mangfold i større grad bør søkes tatt i bruk.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til egne merknader i de enkelte avsnitt i innstillingen.

Komiteens medlemmer fra Høyre mener at skogmeldingen varsler en skogpolitisk kursdreining, der prinsippet om frihet under ansvar erstattes av mer offentlig styring og detaljregulering. Disse medlemmer mener at økt offentlig styring av skogbruksnæringen vil virke hemmende på aktivitet, verdiskaping og lønnsomhet i skogsektoren.