Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Ågot Valle og Olav Gunnar Ballo om endring i minstegrunnlaget for rett til sykepenger.

Til Stortinget.

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere på nytt kravet til nedre inntektsgrunnlag for å ha rett til sykepenger ut over arbeidsgiverperioden."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 1999 ble minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra trygden hevet fra 0,5 til 1,25 grunnbeløp.

Det uttales at et stort flertall av dem som nå rammes av manglende rett til sykepenger, er deltidsarbeidende kvinner og personer som kombinerer arbeid og trygd, mens det har vært Stortingets uttalte målsetting at en større grad av fleksibilitet med hensyn til å kunne kombinere arbeid og trygd skal være mulig.

Det framholdes at kvinner utgjør en viktig ressurs i arbeidslivet, og at de av dem som har valgt å jobbe deltid, nå rammes hardt.

Forslagsstillerne mener at det økte kravet til inntekter for å ha rett til sykepenger, er en endring som først og fremst rammer sårbare grupper.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Næss og Woie Duesund, medlemmene fra Høyre, Høegh og Sjøli, og medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, viser til St.prp. nr. 67 (1998-99) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 1999. I kap. 2650 Sykepenger (s. 86) gir Regjeringen en vurdering av de endringene som er gjennomført vedrørende minsteinntektsgrensen for å få rett til sykepenger fra folketrygden. Regjeringen mener endringen slo uheldig ut for enkelte grupper, og at minsteinntektsgrunnlaget bør vurderes i forhold til inntektsgrenser som ellers gjelder i folketrygden, for eksempel for opptjening av pensjonspoeng og i forhold til ektefelletillegg. Av hensyn til dette vil Regjeringen foreta en nedjustering av minsteinntektsgrensen for rett til sykepenger i 2000-budsjettet.

Flertallet viser til dette og vil derfor fremme følgende forslag til vedtak:

«Dokument nr. 8:34 (1998-99) – forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Ågot Valle og Olav Gunnar Ballo om endring i minstegrunnlaget for rett til sykepenger - vedlegges protokollen.»

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Skogholt og Øyangen, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, viser til at flertallet i Stortinget støttet Regjeringens forslag om å heve folketrygdens krav til minsteinntekt fra 50 til 125 pst. av grunnbeløpet for å få innvilget sykepenger, og at dette vedtaket førte til at ca. 200 000 arbeidstakere mistet retten til sykepenger.

Disse medlemmer var imot denne endringen og viste til at det særlig ville kunne ramme deltidsarbeidende kvinner og funksjonshemmede.

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen nå innrømmer at disse endringene har slått uheldig ut, men at den ikke ønsker å vurdere eventuelle endringer før i neste årsbudsjett.

Disse medlemmer ser ingen grunn til å ikke umiddelbart rette opp den urettferdigheten flertallets vedtak har avstedkommet.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen gjeninnføre den tidligere grensen om minsteinntekt på 50 pst. av G for å få innvilget sykepenger med virkning fra 1. september 1999.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader i Budsjett-innst. S. nr. 11 (1998-99), der disse medlemmer uttalte følgende om en heving av minste inntektsgrunnlag for rett til sykepenger fra trygden fra 0,5 til 1,25 G:

«Det lyktes imidlertid ikke Fremskrittspartiet å oppnå enighet om å opprettholde sykepengeutbetaling til arbeidstakere med en lønnsinntekt tilsvarende H G. Dette beklager disse medlemmer, og viser i denne sammenheng til at det er fortrinnsvis kvinner i deltidsstillinger som rammes og som nå ikke får utbetalt sykepenger før man kommer over en lønnsinntekt på 1G G.»

Disse medlemmer er derfor glad for at Regjeringen nå har varslet at den vil foreta en nedjustering av minsteinntektsgrensen for rett til sykepenger i forbindelse med budsjettet for 2000.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Stortinget ber Regjeringen gjeninnføre den tidligere grensen om minsteinntekt på 50 pst. av G for å få innvilget sykepenger med virkning fra 1. september 1999.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:54 (1998-99) – forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Ågot Valle og Olav Gunnar Ballo om endring i minstegrunnlaget for rett til sykepenger - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 10. juni 1999.

John I. Alvheim,

Ola D. Gløtvold,

Are Næss,

leder.

ordfører.

sekretær.