Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 173/1999 av 26. november 1999 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA/EØS-landenes deltakelse i det femårige rammeprogrammet for forbrukerpolitikk

Til Stortinget

Sammendrag

EØS-komiteens beslutning nr. 173/1999 av 26. november 1999 gjelder innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsbeslutning 283/1999/EF av 25. januar 1999 om innføring av en generell ramme for Fellesskapets aktiviteter til fordel for forbrukerne.

EØS-komiteens beslutning av 26. november 1999 endrer protokoll 31 til EØS-avtalen om samarbeid på særlige områder utenfor de fire friheter, slik at samarbeidet utvides for forbrukerpolitikk, perioden 1999-2003. Norsk deltakelse i rammeprogrammet medfører en forpliktelse til å bevilge midler over flere år. Da EØS-komiteen vedtok å innlemme programmet i EØS-avtalen, informerte Norge derfor de andre avtalepartene om at forfatningsrettslige krav må være oppfylte i Norge før beslutningen vil være bindende.

Formålet med rammeprogrammet er først og fremst å gi en klarere hjemmel for at fellesskapet skal kunne finansiere aktiviteter på sektoren.

Programmet dekker fire hovedområder:

  • – forbrukernes helse og sikkerhet (med særlig vekt på matvaresikkerhet)

  • – beskyttelse av forbrukernes økonomiske interesser

  • – forbrukeropplysning og -utdannelse

  • – forbrukerrepresentasjon og fremme av forbrukerinteresser.

Midlene under programmet skal brukes til

  • – finansiering av tiltak Kommisjonen setter i verk

  • – direkte økonomisk støtte til europeiske forbrukerorganisasjoner, og

  • – prosjekter og tiltak som forbrukerorganisasjoner, andre uavhengige organisasjoner eller enkeltpersoner søker støtte til, som fremmer forbrukerinteresser.

Kommisjonen skal stå for utarbeidelse av kriterier for tildeling av støtte, og utvelgelse av prosjekter. I dette arbeidet skal den assisteres av en rådgivende komite med representanter fra medlemslandene.

EØS-komiteens beslutning trer i kraft 1. januar 2000, under forutsetning av at EØS-komiteen har mottatt meddelelse om at alle forfatningsrettslige krav for godkjenning av vedtaket er oppfylt. Beslutningen får anvendelse fra 1. januar 2000.

At EUs forbrukerpolitiske aktiviteter nå blir hjemlet i et rammeprogram innebærer en vesentlig forbedret mulighet for norsk deltakelse og innflytelse på et område der Norge har et aktivt engasjement og sterke interesser.

Deltakelse vil bl.a. gi mulighet for myndigheter og frivillige organisasjoner til å søke støtte til prosjekter med grenseoverskridende karakter.

Etter Regjeringens syn vil innlemmelse av rammeprogrammet i EØS-avtalen sikre en vesentlig styrket norsk medvirkning i og innflytelse på de aktiviteter Kommisjonen iverksetter på forbrukerområdet. Deltakelse i programmet gir både basis for bredere deltakelse for myndighetsorganer på viktige områder, ikke minst matvaresikkerhet, og for forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner m.v. til å søke om midler til å delta i prosjekter på tvers av landegrenser.

Den budsjettmessige rammen for programmet er om lag 940 mill. norske kroner eller 190 mill. kroner pr. år. Den norske andelen av dette vil årlig være om lag 3,5 mill. kroner. I tillegg vil det påløpe administrative kostnader til nasjonal oppfølging beregnet til om lag 1 mill. kroner, hvis det knyttes norsk nasjonal ekspert til programmet.

Det er for 2000 bevilget 4 mill. kroner til programdeltakelse på Barne- og familiedepartementets budsjett, kap. 865.

Utenrikskomiteens merknader

Utenrikskomiteen har i brev av 9. desember 1999 meddelt at komiteen ikke har merknader til utkast til innstilling.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 173/1999 av 26. november 1999 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA/EØS-landenes deltakelse i det femårige rammeprogrammet for forbrukerpolitikk, jf. St.prp. nr. 28 (1999-2000).

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 9. desember 1999

Ågot Valle

fung. leder

Liv Marit Moland

ordfører

Grethe G. Fossum

sekretær