Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karita Bekkemellem Orheim og Ane Sofie Tømmerås, om å be Regjeringen fremme forslag om endringer i lov av 29. mai 1964 nr. 1 om personnamn (navneloven), for å gi adgang til å inneha to slektsnavn

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Karita Bekkemellem Orheim og Ane Sofie Tømmerås har den 13. september 1999 fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov av 29. mai 1964 nr. 1 om personnamn (navneloven), for å gi adgang til å inneha to slektsnavn.»

Slik loven er i dag er det bare tillatt å ha ett slektsnavn, men det er åpnet for adgang til å ta mellomnavn.

Dagens lov er etter forslagsstillers syn ikke tilpasset den siste tids samfunnsutvikling. I dag beholder mange sitt opprinnelige slektsnavn etter inngåelse av ekteskap, og mange foreldre er samboere.

Fordi loven ikke gir adgang til å inneha mer enn ett slektsnavn, får barn ofte fars slektsnavn, og mors slektsnavn bare som mellomnavn. Et mellomnavn blir knyttet til person, og ikke videreført som et slektsnavn.

Ved å gi adgang til å inneha to slektsnavn er det sannsynlig at flere kvinner beholder sitt eget slektsnavn. Det er også sannsynlig at barnet i større grad vil få både mors og fars slektsnavn.

Komiteens merknader

Komiteen har forelagt Dokument nr. 8:73 (1998-1999) for Justisdepartementet, som har avgitt uttalelse i brev til komiteen av 19. november 1999, jf. vedlegg.

Komiteen viser til at navneloven i dag ikke gir adgang til å inneha mer enn ett slektsnavn. Flere slektsnavn må eventuelt tas med som mellomnavn. Det kan lett skape misforståelser fordi mange ikke er oppmerksom på at et slikt mellomnavn ikke blir videreført som et slektsnavn.

Komiteen mener at forslaget om å gi adgang til å inneha to slektsnavn er positivt fordi det øker ektefellenes valgmuligheter, og fører til større grad av frihet i et spørsmål som enkelte føler som viktig.

Komiteen er oppmerksom på at Justisdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere endringer i navneloven. Denne arbeidsgruppen vil blant annet ta stilling til spørsmålet om folk skal kunne ha to slektsnavn. Arbeidsgruppen skal sluttføre sitt arbeid i juli 2000.

Komiteen kan ikke se at det finnes noen vektige grunner som taler imot forslaget om doble slektsnavn, og ser derfor ingen grunn til å avvente en konklusjon fra denne arbeidsgruppen og en eventuell oppfølging fra departementet.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov av 29. mai 1964 nr. 1 om personnamn (navneloven), for å gi adgang til å inneha to slektsnavn.

Vedlegg: Brev fra Justisdepartementet v/statsråden til justiskomiteen, datert 19. november 1999.

Dok. nr. 8:73 (1998-1999) - forslag fra stortingsrepresentantene Karita Bekkemellem Orheim og Ane Sofie Tømmerås om å be Regjeringen fremme forslag til endringer i navneloven

Jeg viser til Justiskomiteens brev 29.10.99 med vedlagte Dok. nr. 8:73 (1998-1999) - forslag fra stortingsrepresentantene Karita Bekkemellem Orheim og Ane Sofie Tømmerås om å be regjeringen fremme forslag til endringer i navneloven, for å gi adgang til å inneha to slektsnavn.

I april i år nedsatte Justisdepartementet en arbeidsgruppe som skal vurdere endringer i navneloven. En kopi av oppnevningsbrevet følger vedlagt. Jeg vet at arbeidsgruppen vurderer spørsmålet om folk skal kunne ta to slektsnavn (doble slektsnavn). Arbeidsgruppens innstilling er forutsatt avgitt til Justisdepartementet innen 1. juli 2000. Forslaget i Dok. nr. 8:73 (1998-1999) er oversendt arbeidsgruppen for nærmere vurdering. Arbeidsgruppens leder er byrettsdommer Yngve Svendsen.

Oslo, i justiskomiteen, den 9. desember 1999

Kristin Krohn Devold

leder

Jan Simonsen

ordfører og sekretær