Vedlegg 1: Brev fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe v/Haakon Blankenborg til utenriksminister Knut Vollebæk, datert 19. januar 2000

Spørsmål i forbindelse med behandlingen av Stortingsmelding nr. 13 (1999-2000)

  • 1. Stabilitetspakten for Sørøst-Europa er fundamentet for det internasjonale bidraget til politisk og økonomisk gjenreisning i regionen. Hvordan vurderes status og fremdriften for gjennomføringen av pakten?

  • 2. Ifølge stortingsmeldingen innrømmer Norge tollpreferanser i henhold til GSP for Kroatia, Makedonia og Bosnia-Hercegovina. Tilsvarende ordning tar Regjeringen sikte på å innføre i forhold til Albania. Hva er omfanget av og rammebetingelsene for norsk handelssamarbeid med de ulike landene i regionen?

  • 3. Hvordan vurderer Regjeringen effekten av de internasjonale sanksjonene mot Serbia i forhold til mulighetene for en langsiktig oppbygging av demokrati og stabilitet i landet?

  • 4. Kan Regjeringen gi mer spesifikke vurderinger av variasjoner i bistandsbehovet til de ulike landene i området, og hva er Regjeringens prioriteringer?

  • 5. Proposisjonen redegjør for at Norge vil fravike prinsippet om ubundet bistand til Kosovo. Hvilken holdning har EU og andre europeiske land til spørsmålet om bundet bistand til de øvrige stater i området?