Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Siv Jensen om likebehandling ved tildeling av økonomisk støtte til politiske grupperinger

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 203 (1999-2000)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:47 (1999-2000)
  • Dato: 30.05.2000
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Forslagsstilleren viser til at det i dag er en betydelig forskjellsbehandling mellom politiske partier og andre grupperinger som lovlig stiller til valg.

Ved kommunevalget i 1999 stilte eksempelvis ca. 225 by- og bygdelister til valg. By- og bygdelistene er lovlige lister og gis representanttilskudd fra kommunene, men de mottar ikke stemmestøtte på lik linje med de politiske partiene.

Det vises videre til Innst. S. nr. 233 (1974-1975) fra administrasjonskomiteen om offentlig stønad til dei politiske parti sine kommuneorganisasjonar og fylkesorganisasjonar og til gruppene i kommunestyre og fylkesting m.v. og om tilleggsløyving under kap. 1525. Tilskot til dei politiske parti, hvor daværende komitémedlem Carl I. Hagen som var i mindretall bl.a. uttrykte følgende:

«Dette medlem ser positivt på at det i kommuner og/eller eventuelt fylker blir stilt tverrpolitiske og upolitiske lister og at disse derfor har krav på nøyaktig samme støtte fra det offentlige, dvs. skattebetalerne, som de rikspolitiske partier.»

Forslagsstilleren deler denne oppfatningen. Stortinget bør være opptatt av i størst mulig grad å likebehandle politiske grupperinger for å bidra til økt vitalisering og engasjement i befolkningen.

Den generelle lovgivning fra Stortingets side bør kun fastsette at alle grupperinger som oppfyller betingelsene for å stille lister ved valg blir fullstendig økonomisk likebehandlet fra det offentliges side.

Følgende forslag er fremmet:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til nødvendig lovendring slik at alle grupperinger som oppfyller betingelsene for å stille lister ved lokalvalg til kommunestyrer og fylkesting blir fullstendig likebehandlet når det gjelder offentlig økonomisk støtte.»

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til Innst. S. nr. 233 (1974-75) der saken om støtte til politiske partier, eventuelt politiske grupperinger ble grundig behandlet. Flertallet mener alle sider ved dette spørsmålet da ble belyst, og at nye momenter av betydning ikke foreligger. På denne bakgrunn anbefaler flertallet at forslaget avvises.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil vise til at et fundamentalt krav ved demokratiske styringssystemer er at alle konkurrenter ved valg behandles likt. Når kun de rikspolitiske registrerte partier mottar økonomisk støtte pr. avgitt stemme, får disse en særfordel fremfor de lokale såkalte by- bygdelister, noe som strider mot grunnleggende demokratiske holdninger.

Disse medlemmer som er tilhengere av demokratisk rettferdighet og som tar avstand fra at makthaverne benytter sin makt til å undertrykke sine konkurrenter vil støtte forslaget og fremmer følgelig følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til nødvendig lovendring slik at alle grupperinger som oppfyller betingelsene for å stille lister ved lokalvalg til kommunestyrer og fylkesting blir fullstendig likebehandlet når det gjelder offentlig økonomisk støtte.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til nødvendig lovendring slik at alle grupperinger som oppfyller betingelsene for å stille lister ved lokalvalg til kommunestyrer og fylkesting blir fullstendig likebehandlet når det gjelder offentlig økonomisk støtte.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:47 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentant Siv Jensen om likebehandling ved tildeling av økonomisk støtte til politiske grupperinger – avvises.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 30. mai 2000

May-Helen Molvær Grimstad

leder

Inger Stolt-Nielsen

ordfører

Oddbjørg Ausdal Starrfelt

sekretær