11.13 Kap. 951 Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S

Post 70 Tilskudd, kan overføres

Sammendrag

I St.prp. nr. 67 (1998-1999) har Nærings- og handelsdepartementet redegjort for undersøkelsesstollen i Svea Nord som utføres av Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S (SNSK). Stortinget ga sin tilslutning til å bevilge 140 mill. kroner til arbeidet med undersøkelsesstollen som en del av tilskuddet til SNSK i perioden 1999-2001. Det ble videre lagt til grunn at SNSK, etter at arbeidet med prøvestollen var avsluttet i 2001, skal avgi en innstilling til Nærings- og handelsdepartementet om en eventuell permanent drift i Svea Nord. Deretter vil Regjeringen måtte bruke noe tid til å vurdere saken og ta stilling til om det skal igangsettes drift på forekomsten. Regjeringens tilråding vil tidligst kunne legges fram i en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet 2001 eller i en egen proposisjon i løpet av vinteren 2001.

SNSK har informert Nærings- og handelsdepartementet om at arbeidene med undersøkelsesstollen i Svea Nord er kommet vesentlig lenger enn opprinnelig planlagt. Selskapet regner nå med å kunne fullføre prøvestollen og avgi innstilling til Nærings- og handelsdepartementet med hensyn til eventuell regulær produksjonsdrift i Svea Nord allerede i september/oktober 2000, dvs. ett år tidligere enn planlagt. Forseringen av arbeidene med undersøkelsesstollen og en mer effektiv driftsform medfører at kullproduksjon i inneværende år ventes å utgjøre ca. 770 000 tonn. Dette betyr at produksjonstaket på 400 000 tonn vil bli overskredet i inneværende år.

Stortinget har forutsatt en samlet bevilgning på 140 mill. kroner over perioden 1999-2001 til arbeidet med undersøkelsesstollen som en del av tilskuddet til SNSK. For 1999 og 2000 er det bevilget totalt 96 mill. kroner. Forseringen av arbeidet med stollen medfører et behov for å øke tilskuddet til SNSK i 2000. Selskapet har beregnet behovet til 43 mill. kroner. Regjeringen foreslår at det over statsbudsjettet for 2000 gis en netto tilleggsbevilgning til SNSK på 28 mill. kroner på kap. 951 post 70, hvorav 43 mill. kroner er knyttet til undersøkelsesstollen, mens det ordinære tilskuddet reduseres med 15 mill. kroner. Den beløpsmessige ramme på 140 mill. kroner til arbeidet med stollen anses dermed å være tilført.

For å få til en rasjonell og kostnadseffektiv håndtering av den økte produksjons-mengden av kull har selskapet planlagt investert i et nytt lasteanlegg til utskipningshavnen i Svea til ca. 70 mill. kroner. Ifølge SNSK er dette en rentabel investering uavhengig av om det blir videre drift. Det skyldes at anlegget vil ha lastekapasitet til å skipe ut høyere volum på større skip, og at anlegget ved avhending etter ett års bruk vil være lett omsettelig med en betydelig annenhåndsverdi. Selskapet har foreslått privat lånefinansiering av anlegget. Nærings- og handelsdepartementet foreslår at selskapet gis anledning til å finansiere lasteanlegget gjennom et slikt låneopptak. Det forutsettes at oppgradering av utskipningshavn og lasteanlegg skjer innenfor de rammer som miljøvernmyndighetene setter. Det legges til grunn at produksjonstaket på 400 000 tonn kull i gjennomsnitt pr. år for perioden 1999-2001 oppheves.

På denne bakgrunn fremmer Regjeringen forslag om at bevilgningen under kap. 951 Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S post 70 Tilskudd, kan overføres økes med 28 mill. kroner fra 126 til 154 mill. kroner på statsbudsjettet 2000.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og representanten Steinar Bastesen, viser til at selskapets situasjon til nå, med produksjonsbegrensninger og støtte fra staten, ikke har tillatt oppbygging av likviditetsreserver av noen størrelse. Dette medfører at lageroppbyggingen gjennom vinteren delvis må finansieres ved låneopptak. Flertallet viser til at det i proposisjonen blir foreslått at i tillegg til dette lånebehovet også er foreslått å finansiere oppgradering av utskipingshavn og lasteanlegg ved låneopptak. Flertallet forutsetter at lånerammen blir utvidet i samsvar med dette.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre viser til Regjeringens forslag til økning av bevilgningen som gjelder arbeid som allerede er utført. Dette på grunn av at arbeidene i Svea Nord er kommet vesentlig lenger enn opprinnelig planlagt. Disse medlemmer mener bevilgningen bør utbetales i 2001 slik det tidligere var lagt opp til. Disse medlemmer går derfor mot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og går imot Regjeringens forslag. Disse medlemmer viser til merknad under avsnitt 4.5.17.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti peker på at det har vært viktig for Norge å hevde sin suverenitet på Svalbard, og støtter at dette skal fortsette. Imidlertid har norsk tilstedeværelse på Svalbard vært basert på produksjon av kull, en virksomhet som ikke er bærekraftig, som forårsaker utslipp av store mengder CO2 og som derfor ikke kan fortsette.

Dette medlem forstår betydningen av at nåværende virksomhet må fortsette inntil den kan erstattes av annen, mer miljøvennlig, drift, men ser ikke noe behov for å utvide produksjonen av kull. Det er intet mindre enn galt at Norge kritiserer andre land for å produsere sin elektrisitet ved hjelp av kull for så i samme stund bevilge øking i produksjon av det samme kullet.

Dette medlem går derfor imot den foreslåtte økingen på 28 mill. kroner til kap. 951 post 70.