Post 50 Tilbakeføring av utviklingstilskudd

Sammendrag

Bevilgninger til SNDs utviklingstilskudd overføres i budsjetterminen til en særskilt opprettet konto i Norges Bank. Samtidig med at midler overføres til kontoen, belastes SNDs utgiftskapittel 2420 post 50 i statsregnskapet. Opplegget er basert på at den del av bevilgningen for ett år som ikke er bundet opp i tilsagn ved utgangen av året, skal tilbakeføres til statskassa påfølgende år når endelig tilsagnsoversikt foreligger. Likeledes skal de tilsagn om tilskudd som ikke er utbetalt innen utgangen av det tredje året etter at tilsagnet er gitt, annulleres og midlene tilbakeføres til statskassa. Rammen for SNDs landsdekkende utviklingstilskudd i 1999 ble disponert fullt ut, men tilsagn fra 1996 på til sammen ca. 28,3 mill. kroner er annullert. Dette utgjør om lag 10 pst. av rammen for landsdekkende utviklingstilskudd, som var på 284,6 mill. kroner i 1996. Tilbakeføringen skyldes prosjekter som ikke ble gjennomført eller er gjennomført i redusert omfang i forhold til planene som lå til grunn for tilsagnene.

På dette grunnlag fremmes forslag om å øke bevilgningen under kap. 5320 SND post 50 Tilbakeføring av utviklingstilskudd, med 23,3 mill. kroner fra 5 til 28,3 på statsbudsjettet for 2000.

Komiteens mer knader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Post 51 Tilbakeføring fra tapsfond

Sammendrag

Bevilgningene til tapsfond for SNDs landsdekkende risikolåne- og garantiordning overføres i budsjetterminen til en særskilt opprettet konto i Norges Bank. Samtidig med at midler overføres til kontoen, belastes SNDs utgiftskapittel 2420 post 51 og 52 i statsregnskapet. Opplegget er basert på at tapsfondsmidler som refererer seg til den del av låne- og garantirammen som det ikke er gitt tilsagn om ved utgangen av året, skal tilbakeføres til statskassa det påfølgende år etter at endelig oversikt over låne- og garantitilsagn foreligger. Endelig oppgjør på tapsfondsmidler knyttet til annullerte låne- og garantitilsagn ved utgangen av det tredje året etter at tilsagnene er gitt, tilbakeføres til statskassa i samme operasjon. Dette innebærer at den del av tapsfondene for 1996 som gjelder låne- og garantitilsagn som ikke var utbetalt eller stilt garanti for innen utgangen av 1999, skal tilbakeføres til statskassa i 2000.

Det er budsjettert med en tilbakeføring på 5 mill. kroner i 2000. Det faktiske tilbakeføringen ble på kr 43 71 317, dvs. kr 38 71 317 høyere enn budsjettert. Den betydelige tilbakeføringen refererer seg til låne- og garantitilsagn fra 1996 som ble annullert fordi prosjektene aldri ble realisert eller bedriftene fant alternativ og billigere finansiering. Lånerammen for 1999 ble på det nærmeste utnyttet fullt ut.

På dette grunnlag fremmes forslag om å øke bevilgningen under kap. 5320 SND post 51 Tilbakeføring av tapsfond, med 38,7 mill. kroner, fra 5 til 43,7 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Post 54 (ny) Tilbakeføring av prosjektutviklingstilskudd

Sammendrag

Prosjektutviklingstilskuddet er en ny ordning som ble opprettet i 1999 med en ramme på 100 mill. kroner over 4 år. I statsbudsjettet for 1999 ble det gitt en bevilgning på 25 mill. kroner og en tilsagnsfullmakt på 75 mill. kroner. EFTAs overvåkningsorgan (ESA) godkjente ikke regelverket for ordningen i første omgang, og ordningen ble ikke gjort operativ før i november 1999. SND hadde derfor bare mulighet til å behandle søknader og gi tilsagn om tilskudd i mindre enn to måneder av 1999. Det ble kun gitt ett tilsagn på kr 500 000 i 1999. Bevilgningen ble i sin helhet overført til fondskonto i Norges Bank og utgiftsført i statsregnskapet 1999. Den del av bevilgningen for ett år som ikke er bundet opp i tilsagn ved utgangen av året, skal i følge regelverket tilbakeføres til statskassa påfølgende år når endelig tilsagnsoversikt foreligger, dvs. tilsvarende som for SNDs ordinære utviklingstilskudd. Det vil si at den ubenyttede del av bevilgningen på 24,5 mill. kroner skal tilbakeføres til statskassa.

På dette grunnlag fremmer Regjeringen forslag om å bevilge 24,5 mill. kroner under kap. 5320 SND ny post 54 Tilbakeføring av prosjektutviklingstilskudd.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.