Post 1 Driftsutgifter (Ernæringsinstituttet)

Sammendrag

Gjennom fôrvareforskriften settes en av de viktigste rammebetingelsene for fôrprodusentene, men også for norsk oppdrettsnæring. Gjennom fôrvareforskriften er det offentlige påkrevd å analysere og overvåke ulike metaller og stoffer i norsk fiskefôr for å sikre kvaliteten. Dette arbeidet finansieres gjennom en avgift pålagt fôrprodusentene.

Arbeidet med dioksin og dioksinlignende stoffer er imidlertid i en mer innledende fase, hvor EU vurderer om det skal settes grenseverdier og hvilket nivå denne eventuelt skal ligge på. Dette arbeidet kan ikke finansieres gjennom fôrvareavgiften. Fiskerimyndighetenes innsats går i denne omgang derfor på å dokumentere nivået av dioksin i norske fiskebestander og vurderinger i forhold til mulige grenseverdier i fôr. Arbeidet har medført og vil medføre ekstraarbeid og ekstrakostnader ved Ernæringsinstituttet både i 1999 og 2000. Merkostnadene for 2000 er anslått til om lag 1,4 mill. kroner.

Det fremmes forslag om at kap. 1023 Fiskeri- og havbruksforskning post 1 Driftsutgifter økes med 1,4 mill. kroner, mot tilsvarende reduksjon av kap. 2415 Statens nærings- og distriktsutviklingsfond post 72 Tilskudd til fornyelse og kapasitetstilpasning i fiskeflåten.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 1023 post 1 med 1,4 mill. kroner. Komiteen viser når det gjelder kap. 2415 til merknader under avsnitt 12.5.