12.6 Avskrivning av uavklarte differanser på mellomregnskapskonti i Kystverket

Sammendrag

Høsten 1999 ble det avdekket nye uavklarte differanser på til sammen 10 544 493,86 kroner på mellomregnskapskonti i Kystverkets regnskap. Dette forholdet ble også omtalt av Riksrevisjonen i Dokument nr. 1. Tillegg nr. 1 (1999-2000) fra Riksrevisjonen, og var en medvirkende årsak til at Riksrevisjonen ikke fant å kunne godkjenne Kystverkets regnskap for 1998.

Kystverket har nå gjennomgått mellomregnskapskonti for perioden 1994-1997, og har korrigert og ompostert differanser på til sammen 1 470 309,44 kroner. Det gjenstår dermed 9 074 184,42 kroner i uavklarte differanser fra perioden før 1994.

Når det gjelder perioden før 1994, er regnskapsdata lagret på microfiche. Dette medfører at en gjennomgang vil være mer tidkrevende og kostbar enn den gjennomgangen som så langt er utført. I tillegg er det sannsynlig at en vesentlig del av differansen strekker seg tilbake til tidlig på 80-tallet. Det eksisterer ikke bilag for denne perioden. Ut fra en helhetsvurdering tilrår Fiskeridepartementet at det ikke brukes ytterligere ressurser på å oppklare gjenstående differanser på 9 074 184,42 kroner, og at gjenstående differanser korrigeres i det sentrale statsregnskapet mot konto for forskyvninger i balansen. Det vises i den forbindelse til St.prp. nr. 1 (1999-2000):

«Det oppstår fra tid til annen differanser i regnskapet hos regnskapsførerne. Enkelte av disse differansene blir ikke oppklart til tross for en betydelig innsats i å finne ut av hva de kan skyldes. (---) Oppretting av slike feil ved motsatt postering i et senere års regnskap vil pga. ettårsprinsippet medføre at også senere års regnskap blir feil. Etter Finansdepartements vurdering er det mest korrekt at uoppklarte differanser og andre feil korrigeres i det sentrale statsregnskapet ved posteringer over konto for forskyvninger i balansen. Da vil disse posteringene ikke påvirke bevilgningsregnskapet det året korrigeringen gjøres. Det forutsettes at det skjer etter posteringsanmodning fra vedkommende departement og etter at det i) er gjort det som er mulig for å oppklare differansen og ii) når feilposteringen ikke kan korrigeres på annen måte.

Det må innhentes hjemmel fra Stortinget i den enkelte sak før posteringsanmodning kan sendes Finansdepartementet. For mindre beløp bør Finansdepartementet ha fullmakt (---)»

På bakgrunn av dette ber Regjeringen om Stortingets samtykke til at gjenstående uavklarte differanser på 9 074 184,42 kroner på mellomregnskapskonti i Kystverkets regnskap kan korrigeres i det sentrale statsregnskapet ved postering over konto for forskyvninger i balansen, jf. forslag til romertallsvedtak (I).

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag XXXIX under kap. 22 Komiteens tilråding.