Post 30 Investeringer i linjen

Sammendrag

Som en del av Regjeringens finanspolitiske opplegg, foreslås det at posten reduseres med 30 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og representanten Steinar Bastesen går imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til merknad under avsnitt 4.5.17.

Komiteens medlemmer fra Høyre har merket seg Samferdselsdepartementets brev om at den reduserte bevilgningen ikke vil få konsekvenser for jernbanens sikkerhet og støtter på den bakgrunn forslaget til redusert bevilgning.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil peke på at Norge er en sinke i jernbanepolitikk, samtidig som det i vinter ble meget klart at det er behov for ytterligere satsing på sikkerhet. Dette medlem vil derfor gå imot Regjeringens forslag om en reduksjon på 30 mill. kroner under kap. 1350 post 30.

Post 90 (ny) Kapitalinnskudd i egne selskap

Sammendrag

Jernbaneverkets egen entreprenørenhet BaneService har i samarbeid med et dansk entreprenørfirma fått tildelt et oppdrag fra Banestyrelsen i Danmark. For å håndtere dette oppdraget, fant Jernbaneverket det hensiktsmessig å opprette et eget aksjeselskap som står som kontraktspartner sammen med det danske entreprenørselskapet. Aksjeselskapet, BaneService prosjekt AS, som har en aksjekapital på 100 000 kroner, har ingen eiendeler eller tilsatte.

Jernbaneverket har som statlig forvaltningsorgan ikke fullmakt til å opprette egne aksjeselskap, og trenger derfor Stortingets samtykke til en slik etablering. På denne bakgrunn foreslås det at Jernbaneverket får fullmakt til å opprette et aksjeselskap med aksjekapital tilsvarende minimumskravet i aksjeloven (100 000 kroner). Det foreslås videre at det bevilges 100 000 kroner på kap. 1350 post 90 (ny) til aksjekapital i selskapet.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om opprettelse av aksjeselskap, jf. forslag XIV under kap. 22 Komiteens tilråding. Komiteen slutter seg videre til forslaget om å bevilge kr 100 000 på ny post 90.