Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Posten dekker miljøvernavdelingenes ordinære driftsutgifter, herunder husleie, samt konsulentbistand til forvaltningsoppgaver, prosjektrelaterte og øremerkede oppgaver. Det foreslås å redusere bevilgningen på posten med 1,5 mill. kroner, som vil kunne føre til noe lavere aktivitet.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til merknad under avsnitt 4.5.17.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioritering på statsbudsjettet, og fremmer følgende forslag:

Kap. 1406

Miljøvernavdelingene ved fylkesmannsembetene (jf. kap. 4406):

1

Driftsutgifter, nedsettes med

kr 6 500 000

fra kr 171 082 000 til kr 164 582 000

Post 70 Tilskudd til kalking og lokale fiskeformål, kan overføres

Sammendrag

Posten dekker hovedsakelig tiltak mot forsuring av vassdrag. I tillegg går en mindre del av bevilgningen til andre prioriterte tiltak for fiskebestandene, i første rekke bekjempelse av lakseparasitten Gyrodactylus salaris.

Bevilgningen på posten er i dag på 110,1 mill. kroner, og denne foreslås redusert med 15 mill. kroner. Budsjettiltaket vil føre til en reduksjon i kalkingsaktiviteten for inneværende år. Budsjettiltaket vil i første rekke føre til at gjennomføringen av nye elvekalkingsprosjekter utsettes. Dette gjelder bl.a. prosjekter i Årdalsvassdraget, Høyangervassdraget, Lysevassdraget og Audna. Det vil i tillegg bli vurdert om noen av de pågående elvekalkingsprosjektene kan stanses.

Komiteens merknader

Komiteen vil gå mot Regjeringens forslag under kap. 1406 post 70.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet, Venstre og representanten Steinar Bastesen viser til at kalking av forurensede vassdrag er et svært viktig tiltak for å opprettholde laksebestander i forsurede vassdrag. Disse medlemmer mener at en utsettelse av elvekalkingsprosjekter kan få alvorlige konsekvenser for laksebestanden. En stopp i prosjektene vil også gjøre at en betydelig del av de tidligere investerte midlene og dugnadsinnsats vil ha vært forgjeves. Disse medlemmer vil derfor gå mot kuttet med 15 mill. kroner, slik at innsatsen kan opprettholdes på sitt planlagte nivå. Disse medlemmer viser til at forslaget om kutt til kalking er blitt gjentatt ved flere anledninger, og at Stortinget gjentatte ganger har forhindret en reduksjon. Kalkingsprosjektene er avhengige av en betydelig dugnadsinnsats og for at prosjektene skal blir vellykket er de avhengige av at prosjektene blir gjennomført med den styrke og fremdrift som var planlagt. Disse medlemmer mener derfor at gjentatte kuttforslag har en svært negativ virkning og viser til Stortingets gjentatte holdning i saken.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at Arbeiderpartiet har måttet finne inndekning på en rekke andre områder i denne innstillingen for å balansere komiteens flertallsinnstilling. Dette gir Arbeiderpartiet rom for å reversere flere av de budsjettiltak Regjeringen hadde funnet nødvendig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet kan ikke støtte Regjeringens forslag til reduksjon av bevilgninger til kalking av forurensede vassdrag. Disse medlemmer viser til at Regjeringens bevilgningsforslag kan bety full stopp for allerede igangsatte elvekalkingsprosjekter. I tillegg innebærer forslaget utsettelse av elvekalkingsprsojektene i Årdalsvassdraget, Høyangervassdraget, Lysevassdraget og Audna.

Disse medlemmer vil stemme imot Regjeringens forslag under kap. 1406 post 70.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil presisere at forsuring fremdeles er et av våre alvorligste regionale miljøproblemer. Utfordringen med kalking, et av de sikreste avbøtende tiltak, er at det krever kontinuerlig innsats inntil de forurensede utslippene er stanset og naturen igjen er restituert. Dette medlem legger derfor stor vekt på å få en situasjon med stabilitet i kalkingsbevilgingene, ettersom avslutning før denne situasjonen er oppnådd kan innebære bortkastede midler fra tidligere innsats.

Dette medlem er derfor bekymret for den klare konsekvens av Regjeringens foreslåtte reduksjon på 15 mill. kroner, som vil føre til reduksjon i kalkingsaktiviteten for innebærende år, og er foruroliget av forslaget om at det vil bli vurdert om noen av de pågående kalkingsprosjektene kan stanses.

Dette medlem går derfor imot forslaget om reduksjon av bevilgningene til kap. 1406 post 70 med 15 mill. kroner.