Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Kap. 1620 Statistisk sentralbyrå post 1 Driftsutgifter foreslås redusert med 1 mill. kroner som en del av det samlede inndekningsopplegget.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at hensynet til forutsigbare rammebetingelser for de budsjetterte virksomheter tilsier at det ikke foretas budsjettendringer midt i budsjettåret, uavhengig av om endringen betyr merbevilgning eller kutt, med mindre det foreligger klare begrunnelser for å foreta helt nødvendige justeringer. Disse medlemmer vil derfor la være å gi sin tilslutning til enkelte innstilte forslag selv om forslagets innhold er i samsvar med Fremskrittspartiets politikk.

Disse medlemmer viser også til Innst. S. nr. 243 (1996-1997) om budsjettreformen, som klart fastslår at Revidert nasjonalbudsjett utelukkende skal konsentreres om nødvendige justeringer i årets budsjett.

Disse medlemmer vil stemme imot Regjeringens forslag under kap. 1620 post 1.

Disse medlemmer vil for øvrig bemerke at det virker latterlig å inndra én million - 1 000 000 kroner - fra Statistisk sentralbyrå "som en del av det samlede inndekningsopplegget". Det samme "inndekningsopplegget" er særdeles svaksynt når det gjelder å se forskjellen på inndekningseffekten av penger brukt i Norge og penger brukt i utlandet.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioriteringer på statsbudsjettet, og fremmer følgende forslag:

Kap. 1620

Statistisk sentralbyrå (jf. kap. 4620):

1

Driftsutgifter, nedsettes med

kr 3 000 000

fra kr 302 200 000 til kr 299 200 000

Folke- og boligtellingen 2000/Boligadresseregisteret

Sammendrag

I forbindelse med Stortingets behandling av St.prp. nr. 1 (1999-2000) ble det vedtatt at GAB-registeret (grunneiendom, adresser og bygninger) og Det sentrale folkeregister (DSF) skulle utvides og tilpasses hverandre. Dette skulle gjøres i forbindelse med gjennomføringen av Folke- og boligtellingen 2000 (FoB 2000) for å benytte grunnlagsdata fra denne tellingen.

Kostnadene for dette arbeidet ble beregnet til 75 mill. kroner.

Som følge av utvidelsen av registrene ble FoB 2000 utsatt til 2001. Denne utsettelsen og samordningen av prosjektene har imidlertid ført til at utgiftene er blitt 9 mill. kroner høyere enn tidligere meddelt. Kostnadsrammen for prosjektet foreslås derfor økt fra 75 mill. kroner til 84 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.