Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Sammendrag

I St.meld. nr. 37 (1998-1999) Tillegg til St.meld. nr. 46 (1997-1998) ble det informert om at Olje- og energidepartementet hadde igangsatt en vurdering av statens engasjement i petroleumsvirksomheten, herunder statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) og Den norske stats oljeselskap a.s. (Statoil).

I St.prp. nr. 80 (1998-1999) Om bevilgning til særlig rådgivning i forbindelse med utforming av statens engasjement i petroleumsvirksomheten, ble det gjort rede for at departementet planla å utvide prosjektet betydelig, og at det på den bakgrunn var behov for en tilleggsbevilgning i 1999.

Stortinget bevilget i juni 1999 15 mill. kroner over Olje- og energidepartementets budsjett øremerket dette arbeidet.

Olje- og energidepartementet har knyttet til seg rådgivere med høy kompetanse i finansielle, strategiske og juridiske spørsmål. Dette har vært av avgjørende betydning for å kunne etablere et best mulig beslutningsgrunnlag for Regjering og Storting.

Det har vært nødvendig å drøfte en rekke spørsmål knyttet til delprivatisering og salg/overføring av SDØE. Flere modeller og alternative løsninger er gjennomgått og vurdert. Sakskomplekset er blitt tilnærmet fra ulike innfallsvinkler. Det er gjennomført et omfattende analyse- og beregningsarbeid. Men utredningsarbeidet er svært omfattende og komplekst, og flere viktige forhold står igjen å utrede.

Det er derfor behov for å videreføre prosjektet ut 2000. Det er av særdeles stor betydning at Olje- og energidepartementet i denne perioden opprettholder samme kompetansenivå når det gjelder finansiell, strategisk og juridisk rådgivning.

For å være best mulig forberedt til å gjennomføre eventuelle stortingsvedtak, og for å sikre at prosessen kan videreføres med ønsket kontinuitet, kan det også bli nødvendig å styrke rådgivningskompetansen med geofaglige rådgivere, revisorer og eventuelt markedsføringsrådgivere. Det vil også kunne bli behov for å styrke den juridiske kompetanse ut over det en i dag besitter.

Dersom gjenstående spørsmål skal kunne utredes på en forsvarlig måte, og det eksterne utrednings- og vurderingsarbeidet skal kunne fortsette med samme kompetansenivå som før, er det behov for en tilleggsbevilgning i 2000 knyttet til særlig rådgivning i forbindelse med utforming av statens engasjement innenfor petroleumsvirksomheten.

Basert på erfaringer fra arbeidet som så langt er gjennomført, og forventninger om fremtidig arbeid, anslås bevilgningsbehovet nå til 10 mill. kroner.

Det kan komme til å påløpe ytterligere kostnader i forbindelse med utformingen av det statlige engasjementet innenfor petroleumsvirksomheten. Disse vil en eventuelt komme tilbake til på et senere tidspunkt.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås det å øke bevilgningen under kap. 1800, post 21 med 10 mill. kroner, fra 19 til 29 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre viser til at det er kommet fram at Arbeiderpartiet ikke vil ta stilling til Statoils framtid før på sitt landsmøte til høsten. Disse medlemmer finner det naturlig at prosessen knyttet til vurdering av framtidig organisering av SDØE vil skje parallelt med regjeringspartiets arbeid med evt. privatisering av Statoil.

Disse medlemmer vil stemme imot Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til behovet for omprioritering på statsbudsjettet, og fremmer følgende forslag:

Kap. 1800

Olje- og energidepartementet (jf. kap. 4800):

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres, forhøyes med

kr 8 000 000

fra kr 19 000 000 til kr 27 000 000

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti og representanten Steinar Bastesen peker på at Statoil og SDØE har fått verdien de representerer gjennom store investeringer gjennom statsbudsjettet gjennom mange år. Dette har hatt sin bakgrunn i at det har eksistert en bred politisk enighet om at Norge bør bygge opp et statlig oljeselskap, og at verdiene fra Nordsjøen skal tilføres det norske folk.

Etter dette medlems mening er spørsmålet om privatisering av disse verdiene av så stor betydning at det norske folk må få anledning til å si sin mening i Stortingsvalg før et eventuelt arbeid med hel- eller delvis privatisering av Statoil og/eller SDØE starter. Dette medlem stiller seg utenforstående til å bruke ytterligere midler på utredning før dette spørsmålet er avklaret med det norske folk gjennom valg.

Dette medlem går derfor mot den foreslåtte økingen på 10 mill. kroner til kap. 1800 post 21.