Sammendrag

Innledning

Skatteloven § 6-50 gir giver rett til å trekke fra i inntekt pengegave til visse frivillige organisasjoner. Bestemmelsen kom inn etter forslag i Ot.prp. nr. 1 (1999-2000). Skatteloven § 6-50 bestemmer at bare organisasjoner med 3 000 eller flere medlemmer skal omfattes av ordningen. Det er videre bare gave til organisasjoner som driver innenfor visse oppregnede formål som kan motta slik gave. I Innst. O. nr. 12 (1999-2000) avsnitt 3.3 uttales det:

«Fleirtalet vil likevel peika på at kravet om 3.000 eller fleire medlemer kan bli problematisk, då ganske mange frivillige organisasjonar er lagsbaserte, utan eit sentralt medlemsregister.

Fleirtalet har også registrert at organisasjonar som driv kulturvern ikkje er omfatta av ordninga.

Fleirtalet vil difor be om at departementet, i samband med handsaming av Revidert nasjonalbudsjett, vurderer om:

  • – krav til eit visst antal lag/grupper kan likestillast med kravet om minst 3.000 medlemer for å verta omfatta av ordninga

  • – ordninga også bør omfatte organisasjonar som driv kulturvern.»

Likestilling av et visst antall lag/grupper med kravet om minst 3 000 medlemmer

Hensynet til likebehandling med ordinære medlemsorganisasjoner tilsier at antallet personer som er knyttet til en organisasjon bør være avgjørende, ikke antallet lag i organisasjonen.

I høringsnotat av 2000 om forskrift til skatteloven § 6-50 foreslår departementet at et medlem i forskriftens forstand kan defineres som en person som deltar i et lag, hvis laget har 5 eller flere deltakere. Organisasjoner som har 3 000 eller flere slike deltakere oppfyller da kravet til antallet medlemskap. Dette ivaretar etter departementets mening de hensyn som ligger bak finanskomiteens merknad. Departementet foreslår derfor ingen lovendring på dette punkt.

Bør fradragsordningen omfatte også organisasjoner som driver kulturvern?

Begrepet kulturvern er meget vanskelig å avgrense. Begrepet kultur har etter hvert fått et meget omfattende og delvis skiftende innhold, hvor betydningen varierer med i hvilken sammenheng begrepet brukes. Departementet legger vekt på at en bør velge et kriterium som har en skarpere avgrensing.

En viktig del av begrepet kulturvern har vært bevaring av fredede bygninger, gjenstander og funn. Begrepet "kulturminner« slik det er definert i lov om kulturminner av 9. juni 1978 nr. 50 § 2 første ledd, vil etter departementets syn være bedre egnet som avgrensing. Bygninger, broer, veganlegg, fartøyer, arkeologiske funn, skipsvrak og samiske offerplasser er eksempler på kulturminner. Det kan også være boliger og gårdsanlegg, handelssteder og fiskevær, industrianlegg og fabrikker, jernbane- og fyrstasjoner. Fradragsretten bør begrenses til vern av kulturminner som er fredet etter kulturminneloven. En slik avgrensing vil gjøre det klart hvilke formål som skal omfattes.

Departementet vil derfor senere i år fremme et lovforslag om at det i § 6-50 gjøres et tillegg slik at organisasjoner som driver virksomhet til vern av kulturminner som er fredet etter kulturminneloven, skal omfattes.

Komiteens merknader

Komiteen viser til Ot.prp. nr. 30 (1999-2000) og Innst. O. nr. 62 (1999-2000) hvor den foreslåtte avgrensning om at organisasjonene må ha minst 3 000 medlemmer pr. 1. januar i det året gaven gis, som er identisk med skattelovens § 6-50, ble for problematisk. En slik avgrensning ville ekskludere mange små organisasjoner og organisasjoner som ikke kan basere sin virksomhet på medlemmer. Avgrensningen ble derfor endret til å omfatte frivillige organisasjoner som har et nasjonalt omfang. Komiteen mener derfor at vedtaket i forbindelse Innst. O. nr. 12 (1999-2000) må endres i overensstemmelse med vedtak om ideelle fond. Komiteen ber på denne bakgrunn departementet fremme forslag til endring av skatteloven § 6-50 (2).

Komiteen viser videre til at de ikke er enig i at fradragsretten vedrørende kulturvern skal begrenses til virksomhet til vern av kulturminner som er fredet etter kulturminneloven. Dette kriteriet er for innskrenkende, da det bl.a. vil ekskludere museene. Komiteen ber derfor departementet om at det i lovendringsforslaget som kommer senere i år, endrer kriterienes punkt f til kulturvern, miljøvern, naturvern og dyrevern

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen fremme lovforslag om at det i § 6-50 inntas et tillegg om kulturvern og at avgrensningsreglene endres i overensstemmelse med lov om ideelle fond § 6-50 (2).»