4.1 Endret ansvarsfordeling mellom utenriksministeren og statsråden for utviklingssaker

Sammendrag

På bakgrunn av endret ansvarsfordeling mellom utenriksministeren og statsråden for utviklingssaker, foreslås nedenfor visse endringer i inndelingen av kapitler og poster på Utenriksdepartementets budsjett.

Det er nær sammenheng mellom på den ene siden arbeidet for fred, forsoning og demokratiutvikling, og på den andre siden humanitær bistand og hjelp til flyktninger. For å sikre en best mulig utnyttelse av ressursene og for å kunne bidra effektivt i fredsskapende arbeid, andre forsoningsprosesser og styrking av menneskerettighetene, er Regjeringen opptatt av at de ulike virkemidler må kunne ses i sammenheng. Det foreslås derfor en endring i kapittel- og postinndeling under programkategori 03.40 Nødhjelp, menneskerettigheter, fred og demokratibygging, samt på kap. 150 Bistand til prioriterte land og regioner under programkategori 03.10.

Under programkategori 03.40 vil utenriksministeren ha ansvaret for arbeidet globalt med sikte på fred, forsoning og demokratiutvikling, herunder fredsprosessen i Midt-Østen. Videre vil utenriksministeren også ha ansvaret for humanitær bistand og hjelp til flyktninger, samt ansvaret for kortsiktige og langsiktige tiltak i OSSE-området.

Statsråden for utviklingssaker vil fortsatt ha ansvaret for nødhjelp ved naturkatastrofer, og for annen kortsiktig og langsiktig bistand utenfor OSSE-området, herunder bistand til Midt-Østen, Mellom-Amerika og andre konfliktområder.

Utenriksministeren er gitt ansvaret for kap. 191 Menneskerettigheter, humanitær bistand og flyktningetiltak. Bevilgningen under dette kapitlet inneholder imidlertid også tilskudd til det palestinske området og humanitær bistand ved naturkatastrofer, som fortsatt er statsråden for utviklingssakers ansvarsområde. Bevilgningen under kap. 191, post 70 Tilskudd til menneskerettigheter, humanitær bistand og flyktningetiltak, kan overføres, foreslås derfor redusert med til sammen 275 mill. kroner. Tilsvarende beløp foreslås bevilget som følger:

Bistand til Midt-Østen

Det er for 2000 avsatt 145 mill. kroner til tilskudd til støtte for palestinerne og fredsprosessen i Midt-Østen, jf. St.prp. nr. 1 (1999-2000) underpost 191.70.45 Tilskudd til Det palestinske området. Dette beløp foreslås bevilget under kap. 150 Bistand til prioriterte land og regioner, ny post 73 Bistand til det palestinske området, kan overføres.

Humanitær bistand ved naturkatastrofer

Det er for 2000 avsatt 130 mill. kroner til humanitær bistand ved naturkatastrofer, jf. St.prp. nr. 1 (1999-2000) underpost 191.70.10 Tilskudd ved naturkatastrofer. Dette beløp foreslås bevilget under nytt kap. 190 Humanitær bistand ved naturkatastrofer, post 70 Tilskudd ved naturkatastrofer, kan overføres.

Komiteens merknader

Komiteen tar til etterretning den endrede ansvarsfordeling mellom utenriksministeren og statsråden for utviklingssaker.

Komiteen viser når det gjelder de foreslåtte bevilgningsreduksjoner under kap. 191 post 70 med i alt 275 mill. kroner i forbindelse med omorganiseringen til merknader under avsnitt 4.5.15.

Komiteen viser når det gjelder forslag til bevilgninger under kap. 150 ny post 73 til merknader under avsnitt 4.5.5 og når det gjelder kap. 190 post 70 til avsnitt 4.5.14.