Post 70 Tilskudd til atomsikkerhetstiltak og samarbeidsprogrammet med Sentral- og Øst-Europa, kan overføres

Sammendrag

Forholdet til Russland og de øvrige østeuropeiske landene har høy prioritet. Regjeringen ønsker å kunne ivareta de ønskemål om et mer aktivt norsk engasjement i Russland som fremkom fra flere partier i Stortinget i forbindelse med behandlingen av Utenriksdepartementets budsjett for 2000.

Hovedmålet er gjennom konkret prosjektsamarbeid å bidra til en styrking av det demokratiske styresett, utvikling av en markedsorientert økonomi og bedring av miljøet. Dette inkluderer oppfølging av Handlingsplanen for atomsaker som ble vedtatt av Stortinget i 1994 og den bilaterale avtalen mellom Norge og Russland av 1998 om atomsikring og ubåtopphugging.

Tilsagnsfullmakten for 2000 beløper seg til 250 mill. kroner. Av dette er 210 mill. kroner bundet opp i konkrete prosjekter og rammeavtaler. De resterende 40 mill. kroner er i realiteten også disponert.

Det er stor pågang om prosjektstøtte for neste år utover det som kan dekkes av den vedtatte tilsagnsfullmakt. Dette gjelder bl.a. en rekke konkrete prosjekter knyttet til oppfølging av handlingsplanen for atomsaker. Videre er det stor interesse for støtte til næringsprosjekter i Russland og Baltikum, og en rekke søknader fra prosjekter knyttet til Barentssekretariatet, rammeavtalen om forskning og høyere utdanning, miljøprosjekter, infrastruktur og nødhjelp.

For å kunne imøtekomme flere søknader om prosjektstøtte fremmes forslag om at tilsagnsfullmakten under kap. 197 post 70 Tilskudd til atomsikkerhetstiltak og samarbeidsprogrammet med Sentral- og Øst-Europa økes fra 250 til 300 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag II, kap. 197, under kap. 22 Komiteens tilråding.