6.7 Overføring av forvaltningsoppgaver fra Kulturdepartementet til Norsk kulturråd

Sammendrag

I St.prp. nr. 1 (1999-2000) ble det foreslått å overføre en del forvaltningsoppgaver fra Kulturdepartementet til Norsk kulturråd. I forbindelse med behandling av statsbudsjettet for 2000 ba familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om en nærmere analyse av Norsk kulturråds framtidige rolle før det tas stilling til ovennevnte forslag. På denne bakgrunn gjorde Stortinget følgende vedtak i forbindelse med behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 2 (1999-2000):

«Forvaltningsoppgaver som i St.prp. nr. 1 (1999-2000) av Kulturdepartementet foreslås overført fra Kulturdepartementet til Norsk kulturråd, jf. kap. 320 post 50 og 74, overføres til Norsk kulturråd med virkning fra 1. juli 2000. Kulturdepartementet disponerer midlene fra kap. 320, 321, 322, 324 og 326 til disse tiltakene i perioden frem til overføringen finner sted.»

Stortinget har bedt om en bred gjennomgang av rolle- og oppgavefordelingen mellom Kulturdepartementet og Norsk kulturråd. En slik analyse bør være grundig og vurdere alle sider av styringsforholdet mellom departementet og rådet. Departementet anser arbeidet som såvidt viktig og omfattende at en finner det nødvendig å bruke noe mer tid. I Budsjett-innst. S. nr. 2 (1999-2000) ber flertallet i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen departementet igangsette et grunnlagsarbeid med sikte på en overordnet og prinsipiell drøftelse av de kulturpolitiske utfordringer i form av en ny kulturmelding. Kulturdepartementet mener at en endring av arbeidsdelingen mellom Kulturrådet og departementet bør inngå i en samlet drøftelse av virkemiddelbruken på kulturområdet i forbindelse med Kulturdepartementets forberedelse av en ny kulturmelding.

På denne bakgrunn foreslås det at den tidligere foreslåtte overføringen av oppgaver fra Kulturdepartementet til Norsk kulturråd utsettes inntil videre og behandles bredt i kulturmeldingen, jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag VI, pkt. 3 under kapittel 22 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstreviser til vedtak VII i Budsjett-innst. S. nr. 2 (1999-2000):

«Forvaltningsoppgaver som i St.prp. nr. 1 (1999-2000) av Kulturdepartementet foreslås overført fra Kulturdepartementet til Norsk kulturråd, jf. Kap. 320 post 50 og 74, overføres til Norsk kulturråd med virkning fra 1. juli 2000. Kulturdepartementet disponerer midlene fra kap. 320, 321, 322, 324 og 326 til disse tiltakene i perioden frem til overføringen finner sted.»

Disse medlemmer har merket seg at Regjeringen ønsker å bruke mer tid på å vurdere styringsforholdet mellom departementet og Norsk kulturråd. Disse medlemmer vil påpeke at Stortinget i sitt vedtak ikke tok forbehold om at en slik gjennomgang skulle finne sted før overføringen av forvaltningsoppgaver skulle iverksettes. En overføring av de forvaltningsoppgaver som er nevnt i romertallsvedtaket er selvsagt ikke til hinder for at Regjeringen på et senere tidspunkt kan foreta en nærmere analyse av rolle- og oppgavefordelingen mellom departementet og Norsk kulturråd. Disse medlemmer kan imidlertid ikke se at det foreligger nye momenter som umuliggjør at Regjeringen kan oppfylle Stortingets vedtak. Disse medlemmer forventer derfor at de forvaltningsoppgavene som er nevnt i vedtak VII i Budsjett-innst. S. nr. 2 (1999-2000) overføres fra Kulturdepartementet til Norsk kulturråd med virkning fra 1. juli 2000.