Innstilling frå sosialkomiteen om takstoppgjera for legar, fysioterapeutar og psykologar per 1. juli 2000

Dette dokument

Til Stortinget

Samandrag

Gjeldande avtalar om driftstilskot og takstar for legar, fysioterapeutar og spesialistar i klinisk psykologi løper ut 1. juli 2000.

Den norske lægeforening, Norske Fysioterapeuters Forbund og Norsk Psykologforening og Kommunenes Sentralforbund/staten har starta forhandlingar om avtalar for perioden 1. juli 2000-30. juni 2001. Forhandlingane er førebels ikkje avslutta.

Det blir uttala at spørsmålet om eventuelle meirutgifter for folketrygda som følgje av nye avtalar frå 1. juli 2000 ikkje kan leggjast fram for Stortinget til handsaming i vårsesjonen, og Sosial- og helsedepartementet gjer framlegg om at departementet får fullmakt til å gjere endringar i trygderefusjonar, fastlønstilskot og tilskot til driftsavtalar for legar, fysioterapeutar og psykologar frå 1. juli 2000 på grunnlag av eventuelle avtalar med dei respektive organisasjonane om regulering av honorartakstane og driftstilskota frå same dato.

Det blir uttala at det seinare vil bli lagt fram sak for Stortinget om endringar i løyvingane under kapitla 739, 2711 og 2755 i statsbudsjettet for 2000. Det blir også uttala at det er sett av reservar til dekning av meirutgiftene ved oppgjera under kap. 2309 Tilfeldige utgifter (Ymseposten), og at det seinare vil bli gjort framlegg om å setje ned denne løyvinga.

Brev frå finansministeren

Finansministeren sendte 4. juni 2000 følgjande brev til Stortinget:

«Dekning av årets inntektsoppgjør over kap 2309 Tilfeldige utgifter

Regjeringen oversendte Stortinget proposisjonene om inntektsoppgjøret for statsansatte og trygdeoppgjøret fredag 2.6. Bevilgningsforslagene i disse to proposisjonene utgjør til sammen 4 748 mill. kroner. Etter dette gjenstår det 8 mill. kroner på kap. 2309 Tilfeldige utgifter for tilleggsbevilgninger resten av året.

På fredag ble det også oversendt til Stortinget et forslag om å gi Regjeringen fullmakt til å gjennomføre legeforhandlingene. Det forutsettes i denne proposisjonen at eventuelle økte bevilgninger i forbindelse med legeforhandlingene dekkes ved nedsettelse av kapittel 2309. Ved at bevilgningen på kapittel 2309 allerede i hovedsak er disponert, vil Regjeringen komme tilbake til den budsjettmessige håndteringen av legeforhandlingene senere i år.»

Komiteen sine merknader

Komiteen viser til brev av 4. juni 2000 fra finansministeren til Stortinget der det fremgår at kap. 2309 Tilfeldige utgifter (Ymseposten) "i all hovedsak er disponert" slik at det ikke lenger er dekning for utgifter til takstoppgjøret for leger, fysioterapeuter og psykologer i motsetning til det som er opplyst i St.prp. nr. 81 (1999-2000). Da det nå ikke er angitt noen dekning på statsbudsjettet for disse utgiftene, forutsetter komiteen at Regjeringen avklarer den budsjettmessige inndekning og kommer tilbake til Stortinget med forslag om tilleggsbevilgning i proposisjon til høsten, slik at inndekning ikke tas fra formål Stortinget allerede har bevilget midler til.

Komiteen vil også vise til Bevilgningsreglementet § 11 – Endringer i det løpende budsjett – om at saker som gjelder en større sum bør legges frem for Stortinget som forslag om tilleggsbevilgning.

Komiteen ser det som uheldig at grunnlaget for behandling av denne saken er preget av flere uavklarte forhold som er av vesentlig betydning. Komiteen vil derfor sterkt understreke at en slik saksbehandling og fullmaktsavgivelse ikke må skape presedens.

Komiteen vil påpeke at ikrafttreden for nye takster er satt til 1. juli 2000, og at det rent praktisk framstår som helt uhensiktsmessig å la framforhandlede takster få tilbakevirkende kraft først etter at saken er sendt Stortinget for godkjenning, betinget av at takstoppgjør skjer hver måned mellom de aktuelle yrkesgrupper og Rikstrygdeverket, med innlevering av regningskort for hver behandlet pasient. Dersom framforhandlede takster ikke er gjort gjeldende 1. juli i 2000, men først iverksettes med tilbakevirkende kraft senere, vil dette innebære en fornyet gjennomgang av hvert eneste regningskort både for den aktuelle yrkesutøver og for Rikstrygdeverket, for justering av endrede takster på det aktuelle regningskortet.

Betinget av denne typen praktiske konsekvenser av et forsinket oppgjør, tilrår komiteen at Regjeringen under gitte betingelser får fullmakt til å gjennomføre takstoppgjøret.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å gjøre endringer i trygderefusjonene, fastlønnstilskuddene og tilskuddene til driftsavtaler for leger, fysioterapeuter og psykologer fra 1. juli 2000 på grunnlag av eventuelle avtaler med Den norske lægeforening, Norske Fysioterapeuters Forbund og Norsk Psykologforening om regulering av honorartakster og driftstilskudd fra samme dato.

Stortinget forutsetter at Regjeringen avklarer den budsjettmessige inndekning og kommer tilbake til Stortinget med forslag om tilleggsbevilgning i proposisjon til høsten, slik at inndekning ikke tas fra formål Stortinget allerede har bevilget midler til.»

Komiteen si tilråding

Komiteen viser til merknadene og proposisjonen og rår Stortinget til å gjere følgjande

vedtak:

Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å gjøre endringer i trygderefusjonene, fastlønnstilskuddene og tilskuddene til driftsavtaler for leger, fysioterapeuter og psykologer fra 1. juli 2000 på grunnlag av eventuelle avtaler med Den norske lægeforening, Norske Fysioterapeuters Forbund og Norsk Psykologforening om regulering av honorartakster og driftstilskudd fra samme dato.

Stortinget forutsetter at Regjeringen avklarer den budsjettmessige inndekning og kommer tilbake til Stortinget med forslag om tilleggsbevilgning i proposisjon til høsten, slik at inndekning ikke tas fra formål som Stortinget allerede har bevilget midler til.

Oslo, i sosialkomiteen, den 9. juni 2000

John I. Alvheim

leiar

Olav Gunnar Ballo

ordførar

Are Næss

sekretær