Innstilling fra familie-, kultur-, og administrasjonskomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av EUs handlingsprogram "UNG i Europa" (2000-2006), i EØS-avtalen.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 250 (1999-2000)
  • Kildedok: St.prp. nr. 80 (1999-2000)
  • Dato: 09.06.2000
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget

Sammendrag

Samarbeidet med EU på ungdomsområdet er nedfelt i EØS-avtalen.

Europakommisjonen fremmet 28. august 1998 et forslag om et nytt flerårig ungdomsprogram "UNG i Europa". Formelt vedtak av "UNG i Europa" ble fattet av Europaparlamentet og Rådet 13. april 2000. Det vil få innvirkning fra 1.1.2000.

Norsk deltakelse i programmet nødvendiggjør bevilgningsvedtak og Stortingets samtykke til deltakelse er nødvendig. For at Norge skal kunne delta i programmet fra starten av ( i praksis fra 1.4.2000) legges det opp til at Stortinget samtykke innhentes før det er truffet beslutning i EØS-komiteen. EØS-komiteens beslutning i denne forbindelse forventes tatt i komiteens møte 23. juni 2000.

Handlingsprogrammet "UNG i Europa" er i stor grad en videreføring og utvidelse av utvekslingsprogrammet "Youth for Europe" og programmet "Europeisk volontørtjeneste for ungdom", som formelt utløp den 31. desember 1999. "UNG i Europa" ble igangsatt 1. januar 2000 og skal vare til 31. desember 2006.

Det nye programmet skal gi ungdom mulighet til å tilegne seg kunnskap, ferdigheter, kvalifikasjoner og erfaringer som kan gi grunnlag for deres framtidige utvikling, og til å utøve et ansvarlig medborgerskap som vil bidra til aktiv integrering i samfunnet, med like muligheter for alle ungdomsgrupper.

EØS-komiteens beslutning vil innebære en forpliktelse for EFTA/EØS-landene til å ta del i finansieringen av programmet. Budsjettrammen for de 7 årene programmet varer, er fastsatt til 520 mill. euro. Det vil, med en norsk andel på 1,7 pst. av totalrammen og en eurokurs på 8,2 tilsvare et bidrag på om lag 72,5 mill. kroner for hele programperioden. Fordelt over sju år vil utgiftene i gjennomsnitt utgjøre 10,3 mill. kroner årlig.

Deltakelse i handlingsprogrammet "UNG i Europa" krever ikke endringer i lover eller forskrifter.

Deltakelse i EUs handlingsprogram vil være et viktig bidrag til å nå de målsetninger som er satt for utviklingen av en nasjonal, helhetlig ungdomspolitikk, slik det blant annet er beskrevet i Barne- og familiedepartementets budsjettproposisjon for inneværende år. Erfaringene fra deltakingen i de tidligere EU-programmene på ungdomsrådet er gode.

Utenrikskomiteens merknader

Utkast til innstilling ble oversendt Utenrikskomiteen i brev av 8. juni 2000. Utenrikskomiteen meddeler i brev av 9. juni 2000 at komiteen ikke har merknader til utkast til innstilling.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av EUs handlingsprogram "UNG i Europa" (2000-2006), i EØS-avtalen, i det vesentlige i samsvar med St.prp. nr. 80 (1999-2000).

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 9. juni 2000

May-Helen Molvær Grimstad

leder

Liv Marit Moland

ordfører

Oddbjørg Ausdal Starrfelt

sekretær