Innstilling fra utenrikskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Johan J. Jakobsen, Lars Sponheim og Einar Steensnæs om større åpenhet og innflytelse i EØS-arbeidets beslutningsprosesser

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber Regjeringen om at den i tilknytning til den varslede Europa-meldingen samtidig fremmer forslag overfor Stortinget om hvordan en kan styrke EØS-arbeidet slik at en sikrer større åpenhet og sterkere og bredere innflytelse i beslutningsprosessene både i Stortinget og allmennheten.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen om å fremme en årlig melding om arbeidet med EØS-saker.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Tom Thoresen, fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Fridtjof Frank Gundersen, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Magne Bondevik og lederen Einar Steensnæs, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Lisbet Rugtvedt, og fra Venstre, Lars Sponheim, deler forslagsstillernes oppfatning om at det er både mulig og nødvendig å sikre en bredere innflytelse i behandlingen av EØS-direktiv som får konsekvenser for norsk lovgivning. Komiteen vil understreke betydningen av mer informasjon om og større legitimitet for EØS-arbeidet hos folk flest.

Komiteen mener at dette er temaer som bør drøftes gjennom Stortingets behandling av den kommende Europa-meldingen.

Komiteen vil også støtte forslaget om en årlig melding til Stortinget om arbeidet med EØS-saker og mener det kan være en konkret oppfølging av Europameldingen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:88 (1999-2000) - Forslag fra stortingsrepresentantene Johan J. Jakobsen, Lars Sponheim og Einar Steensnæs om større åpenhet og innflytelse i EØS-arbeidets beslutningsprosesser – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 25. oktober 2000

Einar Steensnæs

leder

Marit Nybakk

ordfører

Haakon Blankenborg

sekretær