Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Inge Myrvoll, Olav Gunnar Ballo, Øystein Djupedal og Ågot Valle om å ta ut spørsmålet om auksjon av laks- og ørretkonsesjoner av behandlingen av statsbudsjettet 2001

Til Stortinget

Sammendrag

Regjeringen har i forslag til statsbudsjettet 2001 gått inn for å tildele konsesjoner på laks og ørret ved å auksjonere disse ut. Tradisjonelt har konsesjonen blitt tildelt uten vederlag til statskassen. Regjeringen legger opp til at søkerne skal konkurrere med hvor mye de er villige til å betale for konsesjonen. Konsesjonen tildeles de av søkerne som har høyest betalingsvillighet, under forutsetning av at de særskilte krav myndighetene har satt i utlysningsteksten, er oppfylt.

Forslaget har skapt stor uro og skarpe reaksjoner i næringen og i mange kystkommuner, bl.a. fordi det ikke foreligger noen utredning eller forslag på hvilke kriterier som skal legges til grunn, utover betalingsvillighet. Når man ikke vet noe om hvilke øvrige kriterier som skal gjelde, må en gå ut fra at store, kapitalsterke selskaper vil fortrenge de små og mellomstore. Man finner det uakseptabelt at kapitalkreftene alene skal bestemme strukturen i denne næringen. Dette er en næring som i fremtiden kan bli like viktig for nasjonalinntektene som petroleumsnæringen er i dag.

Forslaget er av en så prinsipiell betydning at det først kan behandles etter en omfattende og helhetlig utredning. Forslaget må fremmes i en egen melding til Stortinget, der flere momenter enn betalingsvillighet drøftes i forhold til den forestående konsesjonsrunden. Meldingen må drøfte forhold som hvilke krav som skal stilles til konsesjonsinnehaveren, med tanke på oppfylling av politiske mål knyttet til næringsutvikling, forsk­ing, struktur i næringen både med tanke på eierskap og geografisk fordeling, nye arter, arealavgift osv. På denne måten får Stortinget anledning til å se forholdene for næringen under ett, og legge føringer for fremtidig utvikling av næringen.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen trekke forslaget om auksjon av laks- og ørretkonsesjoner i behandlingen av statsbudsjettet for 2001. Stortinget ber Regjeringen legge frem utdeling av laks- og ørretkonsesjoner som egen sak."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Steinar Bastesen, viser til sine respektive merknader i Budsjett-innst. S. I (2000-2001) avsnitt 8.2.1.2 hvor konsesjoner for oppdrett av laks og ørret er behandlet. Komiteen tilrår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader til dokumentet og ber Stortinget treffe slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:22 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Inge Myrvoll, Olav Gunnar Ballo, Øystein Djupedal og Ågot Valle om å ta ut spørsmålet om auksjon av laks- og ørretkonsesjoner av behandlingen av statsbudsjettet 2001 - vedlegges protokollen.

Oslo, i finanskomiteen, den 21. november 2000

Dag Terje Andersen

leder

Valgerd Svarstad Haugland

ordfører

Siv Jensen

sekretær