Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Vidar Kleppe, Jørn L. Stang, Per Ove Width, Terje Knudsen, Harald T. Nesvik og Øyvind Korsberg om å nedsette et utvalg for å forenkle og effektivisere kystforvaltningen

Til Stortinget

Sammendrag

Norge bør etter forslagsstillernes mening være en ledende nasjon innen maritim forvaltning. I kjølevannet av "Sleipner"-ulykken er det kommet frem flere kritiske bemerkninger om det svære byråkratiet som forvalter all maritim aktivitet.

Norske myndigheter står overfor betydelige utfordringer på området:

  • – Større maritim trafikk i nordlige havområder.

  • – En byråkratisert kystforvaltning, -beredskap og -overvåking.

  • – Større behov for rasjonell ressursbruk innen kystforvaltningen.

  • – Økt trussel med innførsel av narkotika og andre ulovlige varer.

  • – Menneskesmugling inn sjøveien.

  • – Flere olje- og gassinstallasjoner og derav økt miljørisiko.

  • – Omfattende fiske i sjøområdet utenfor Norge som skal ressursovervåkes og kontrolleres.

  • – Økt hurtigbåttrafikk og godstrafikk langs kysten.

  • – Økt fritidsbåttrafikk.

  • – Mer komplisert regelverk å forholde seg til i norske farvann.

Nevnte utfordringer var til stede allerede på begynnelsen av 1970-tallet, og førte til nedsettelse av Stoltenberg-utvalget som avga sin innstilling i 1975. Utvalgets konklusjoner var både adekvate og hensikts-messige i forhold til de oppgaver en da sto overfor. Man står overfor de samme strukturelle utfordringer og oppgaver i dag, men omfanget har økt betydelig. Den norske kystforvaltning har gradvis prøvd å møte økende utfordringer, men strukturoppbygging har skjedd uten en samlet, strategisk styring. Resultatet er blitt en fragmentert struktur, der enkeltorganisasjoner har vokst frem individuelt og med egne administrasjoner, egne operasjonsmodeller og eget personell.

Norsk kystberedskap og -overvåking er spredt over 25 ulike etater og organisasjoner, som igjen rapporterer sin virksomhet til 10 forskjellige departementer. Det mangler en overordnet styring med en samlende strategi og mål for virksomheten, der menneskelige, materielle og økonomiske ressurser koordineres og brukes under felles profil og ramme. Selv om Stoltenberg-utvalgets tilrådinger ble fulgt, er dagens struktur "utgått på dato", og ikke tilpasset nåtidens utfordringer og muligheter innen teknologi og kompetanse.

Forslagsstillerne mener at vi råder over tilstrekkelige ressurser til å ha en slagkraftig, adekvat og brukervennlig maritim forvaltning. Det er videre sannsynlig at det samlede budsjett kunne vært redusert betydelig og likevel gitt en mer enhetlig og effektiv total kystforvaltning.

Følgende forslag fremsettes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen oppnevne et utvalg til å utrede og vurdere en forenkling og effektivisering, samt etablering av en mer enhetlig kystforvaltning."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, frå Framstegspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, frå Kristeleg Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, frå Høgre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, frå Senterpartiet, leiaren Morten Lund, og frå Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til uttalelse om saka frå Fiskeridepartementet av 23. november 2000:

"Fra Næringskomiteen har regjeringa mottatt dok. 8 nr. 62 (1999-2000) om å nedsette et utvalg for å for­enkle og effektivisere kystforvaltningen til uttalelse.

Regjeringa har en tid arbeidet med ei stortingsmelding om "Det nye kystverket". Under arbeidet med meldinga er det reist en rekke spørsmål omkring organiseringen av Kystdirektoratet. Dok 8 nr. 62 (1999-2000) har klare paralleller med de spørsmål som reises i stortingsmeldinga. I meldinga tas det derfor inn en formulering om at regjeringa vil vurdere ytterligere effektiviseringstiltak innenfor kystforvaltningen."

Komiteen viser til at spørsmåla som er reist i Dokument nr. 8:6 (1999-2000) vil verte omtalt i den komande stortingsmeldinga om "Det nye kystverket". Komiteen vil difor ta stilling til desse problemstillingane ved handsaminga av den varsla stortingsmeldinga.

Komiteens tilråding

Komiteen har elles ingen merknader og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:62 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentantene Vidar Kleppe, Jørn L. Stang, Per Ove Width, Terje Knudsen, Harald T. Nesvik og Øyvind Korsberg om å nedsette et utvalg for å forenkle og effektivisere kystforvaltningen vert vedlagt protokollen.

Oslo, i næringskomiteen, den 29. november 2000

Morten Lund

leiar

Jon Lilletun

ordførar

Kjell Opseth

sekretær