Vedlegg 7: Brev fra Telemark fylkeskommune v/fylkesordføreren til Styret i Norsk rikskringkasting AS, datert 4. desember 2000

Innsparinger ved NRKs distriktskontor

Telemark fylkeskommune er bekymret over at innsparingene i Norsk rikskringkasting AS ser ut til å ramme NRKs distriktskontorer. Kontoret i Telemark er kommet i en særlig vanskelig situasjon etter at kringkastingssjefen ønsker å flytte sendestedet for regionfjernsyn fra Porsgrunn til Fredrikstad.

Tilbudet fra NRKs distriktskontorer gir viktige bidrag til lokal identitet og formidling av lokale nyheter, kulturliv og debatt som ikke kan ivaretas i riksdekkende sendinger. Desentraliseringen av allmennkringkasteroppdraget gjennom oppbygging av 17 distriktskontorer er resultat av en bevisst kringkastingspolitikk. En fordeling av NRKs økonomiske innsparingsprogram som for sterkt rammer distriktskontorene, vil føre til at NRK sentraliserer programtilbudet og nyhetsformidlingen. Det er i så fall en utvikling som eierne må motvirke, fordi den bryter med rammebetingelsene NRK har fått gjennom oppdraget som allmennkringkaster.

NRK må selvsagt ha vide fullmakter til selv å avgjøre disposisjoner innenfor selskapets fullmaktsområder og økonomiske rammebetingelser. Opprettholdelse av sterke distriktskontorer med konkurransekraftige programmer er på sin side en forutsetning innenfor de strategier som NRK, tross en vanskelig økonomisk situasjon, er forpliktet til å videreføre.

Telemark fylkeskommune registrerer at NRK har fått øremerket bevilgning fra Stortinget til utbygging av distriktsfjernsyn, herunder å skille ut Østfold fylke fra regionen som omfatter Telemark, Vestfold, Buskerud og Østfold. Det er fortsatt ikke opprettet egne distriktssendinger for fjernsyn i Østfold. Samtidig foreslås det at kontoret i Porsgrunn blir nedlagt som sendested for distriktsfjernsyn fra 5. februar 2001.

Telemark fylkeskommune er bekymret over at vårt fylke kan komme til å miste viktig fjernsynskompetanse, samtidig som Telemark i likhet med de andre fylkene i NRK4-regionen i overskuelig framtid må vente på et tilbud om regionfjernsyn som svært mange andre fylker allerede har. Møre og Romsdal har egen fjernsynssending som gir seerne et daglig tilbud som er fire ganger så omfattende som seerne i Telemark. Det er vanskelig å finne markedsmessige, geografiske eller strategiske begrunnelser for en så omfattende forskjellsbehandling.

Også radiobemanningen er foreslått redusert ved kontoret i Telemark. Radiosendingene fra distriktskontoret i Telemark er en viktig arena for samfunnsdebatt i fylket vårt. Kontoret har helt siden oppstarten i 1977 gitt bred dekning på områder som angår befolkningen i hele Telemark.

Oppslutningen om distriktssendingene i radio fra NRK Telemark var i tredje kvartal på 37 prosent daglig. Når mer enn hver tredje telemarking daglig benytter seg av NRKs distriktssendinger, er det en markedsmessig posisjon som styrker NRK i konkurransen med nærradioer og P4, og som samtidig forteller hvilken viktig funksjon NRK Telemark ivaretar for innbyggerne i fylket.

Svekkelse av distriktskontorene i NRK er en motsatt strategi av utviklingen i Europa for øvrig, der man også innenfor public service kringkasting styrker regionalleddene i tråd med et politisk motivert nærhetsprinsipp. BBC er en allmennkringkaster som nylig har vedtatt omfattende investeringer i sin regionale organisasjon.

Telemark fylkeskommune ber derfor styret om at sendestedet for distriktsfjernsyn ikke flyttes fra Porsgrunn til Fredrikstad, og at det heller ikke gjøres vedtak som svekker radiotilbudet fra NRK Telemark.