Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe om å utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann

Til Stortinget

Sammendrag

Norsk laks- og ørretoppdrett har over få år blitt en betydelig næring med stor viktighet både for kysten og for Norge som nasjon.

Av de to millioner tonn sjømat til en verdi av nesten 30 mrd. norske kroner som Norge eksporterte for i 1999, sto oppdrettslaks og -ørret for ca. 12 mrd. kroner eller 40 pst. av verdien.

Næringen har understreket viktigheten av å intensivere arbeidet med å gripe fatt i problemer næringen har. Et av problemene som har en konkurransevridende effekt mellom store og små selskaper er at det er problematisk å få benyttet hele fôrkvoten uten å komme i strid med bestemmelsene om tetthet. Problemet er større for de små oppdretterne fordi selskaper med flere konsesjoner har en større fleksibilitet i driften.

På bakgrunn av dette fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til at fiskeriministeren i brev til næringskomiteen 20. desember 2000 og i sin havbrukspolitiske redegjørelse 23. januar 2001 varsler at det tas sikte på å innføre et nytt system for produksjons- og tetthetsregulering. Dette vil gi god anledning til å vurdere en utvidelse av konsesjonsvolumet fra 12 000 til 15 000 kubikkmeter i sammenheng med andre eventuelle forslag.

Komiteen viser videre til at et flertall i Stortinget, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 4 (2000-2001) om Kapitalutvidelse i Statkorn Holding (jf. Innst. S. nr. 27 (2000-2001)) forutsatte at konsesjonsholdere med 1 og 2 konsesjoner samt nye aktører skal prioriteres i neste tildelingsrunde.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener at en utvidelse til 15 000 kubikkmeter er fornuftig med tanke på sykdomsforebygging og dyrevern, noe som også er sammenfallende med god bedriftsøkonomi.

På bakgrunn av dette fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen snarest utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:

Stortinget ber Regjeringen snarest utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann.

Komiteens tilråding

Komiteen har forøvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:27 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe om å utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann - vedlegges protokollen.

Oslo, i næringskomiteen, den 8. februar 2001

Morten Lund

leder

Randi Karlstrøm

ordfører

Kjell Opseth

sekretær