Forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe om å utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann

Til Stortinget

Bakgrunn

Norsk laks- og ørretoppdrett har over få år blitt en betydelig næring med stor viktighet både for kysten, hvor storparten av aktiviteten foregår, og for Norge som nasjon.

151,3 millioner laks og 22,9 millioner ørret svømmer i dag rundt i norske oppdrettsanlegg. I 1999 var det 799 konsesjoner for fiskeoppdrett i Norge. Disse har en samlet kapasitet på snaut 9,5 millioner kubikkmeter.

Det ble produsert rundt 414 000 tonn laks og 44 000 tonn regnbueørret i Norge i 1999. Summen av oppdrettslaks og -ørret i 1999 var 458 000 tonn, mens summen av det totale norske uttaket av biomasse når det gjelder øvrige fiskeslag i 1999 var om lag 2 620 000 tonn. Til sammenligning ble det produsert 261 500 tonn kjøtt på land. Av de to millioner tonn sjømat til en verdi av nesten 30 milliarder norske kroner som Norge eksporterte for i 1999, sto oppdrettslaks og -ørret for ca. 12 milliarder kroner eller 40 prosent av verdien.

Oppdrettsnæringen er tilfreds med den utvikling man har hatt. Dette er nå er i ferd med å bli synliggjort i hele samfunnet, med den konsekvens at man får en oppmerksomhet som står i forhold til næringens nåværende posisjon og fremtidige potensial.

En slik oppmerksomhet er en viktig forutsetning for at næringen skal få rammebetingelser som gir mulighet til videre positiv utvikling i retning av at havbruksnæringen skal bli den ledende næring i Norge.

Utvikling og volum

Det er forventet en vekstakt innenfor produksjon av laks og ørret på ca. 10 pst. i årene som kommer. Lykkes næringen med en slik vekstmålsetning, innebærer det en dobling av dagens virksomhet basert på disse fiskeslagene innen en periode på 7 år. Næringen selv finner i den sammenheng å måtte mane til en viss nøkternhet i forhold til de forventningene slike vyer kan skape. En slik utvikling vil kun være oppnåelig i den grad næringen gis mulighet til utvikling innenfor gode og forutsigbare rammebetingelser, som muliggjør videreutvikling og konkurransekraft og posisjonen som global leder på sitt område.

Næringen har understreket viktigheten av å intensivere arbeidet med å gripe fatt i problemer næringen har. Et av problemene som har en konkurransevridende effekt mellom store og små selskaper er at det er problematisk å få benyttet hele forkvoten uten å komme i strid med bestemmelsene om tetthet. Problemet er større for de små oppdretterne fordi selskaper med flere konsesjoner har en større fleksibilitet i driften. Med å utvide gjeldende konsesjonsvolum fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter må sees på som en god løsning for næringen for å møte den forventede etterspørselen etter laks og ørret.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest utvide oppdrettsvolumet fra 12 000 kubikkmeter til 15 000 kubikkmeter i bestemmelsene for oppdrett av matfisk og stamfisk av laks og ørret i sjøvann.

22. november 2000