Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innføre midlertidig forbud mot import av levende storfe fra alle land der kugalskap har blitt påvist.

Stortinget ber Regjeringen innføre midlertidig forbud mot import av storfekjøtt fra alle land der kugalskap har blitt påvist. "

Ifølge EUs vitenskapskomité er Norge i en særstilling i Europa i forhold til kugalskap. Årsaken til at Norge har en så god status på dette området er først og fremst fordi Norge har hatt et meget restriktivt lovverk i forhold til import av storfe og produkter av storfe, samt at Norge har hatt strengere prosesser for produksjon og bruk av beinmjøl i storfe-fôr.

I henhold til EØS-avtalens såkalte trygghetsklausul kan et land iverksette nødvendige tiltak av hensyn til samfunnsmessige og/eller helsemessige konsekvenser. Hensynet til folks helse og en fortsatt unik situasjon i forhold til dyrehelse må prioriteres høyere enn hensynet til en friest mulig frihandel også på dette området. Dette aktualiseres særlig av at også EU-land nå har nedlagt importforbud mot storfekjøtt og levende storfe av hensyn til folkehelsa og dyrehelsesituasjonen.

Det mangler tilstrekkelig kunnskap om kugalskap hva gjelder smittekilder, inkubasjonstid og eventuelle konsekvenser på lang sikt. Det er derfor vesentlig å unngå at smitten skal komme til Norge, og at de mest effektive mottiltak blir iverksatt med umiddelbar virkning. Et midlertidig forbud mot import av levende storfe og produkter av storfe fra land som har påvist kugalskap, vil være den sikreste måten å hindre at også Norge får sykdommen. Lengden av et midlertidig forbud må vurderes ut i fra den løpende situasjonen når det gjelder kugalskap.