Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Torbjørn Andersen og Jørn L. Stang om å gjøre det straffbart å rømme fra fengsel eller ikke komme tilbake til en fengselsinstitusjon etter permisjon

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Torbjørn Andersen og Jørn L. Stang har den 2. mars 2000 fremsatt følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som medfører strenge tilleggsstraffer for fanger som rømmer under soning ved norske fengsler."

I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til at i dag betraktes rømninger som disiplinærbrudd og ikke som lovbrudd. Konsekvensene av å rømme fra åpen soning er tilbakeføring til lukket avdeling. Fanger som rømmer fra lukkede avdelinger får permisjonskarantene. Fanger som rømmer kort tid før løslatelse, får tillegg i soningstiden, vanligvis på 7-8 dager. Det store antallet rømninger tyder på at dette ikke er avskrekkende nok. Rømning fra fengsel bør vurderes som lovbrudd og ikke som disiplinærbrudd.

Det bør etter forslagsstillers syn gis lovhjemmel for betydelige tilleggsstraffer for fanger som rømmer fra norske fengsler. Konsekvensene av rømningen kan enten fastsettes i forbindelse med domfellelsen, eller gjennom en ny rettssak der tiltalen er selve rømningen. For ikke å belaste rettsvesenet unødig vil den første løsningen være mest hensiktsmessig. En mulighet kan være å vedta en ny lovparagraf i straffeloven som fastsetter at alle rømninger fra fengselsanstalt kan eller skal medføre at hele dommen må sones på nytt fra første dag.

Regjeringen bør komme tilbake til Stortinget med et mer detaljert forslag til nødvendige lovendringer som trengs for å redusere motivasjonen for rømninger.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Astrid Marie Nistad, Jan Petter Rasmussen og Ane Sofie Tømmerås, fra Kristelig Folkeparti, Finn Kristian Marthinsen og Åse Wisløff Nilssen, fra Høyre, lederen Kristin Krohn Devold og Bjørn Hernæs, fra Fremskrittspartiet, Jan Simonsen og Jørn L. Stang, og fra Senterpartiet, Tor Nymo, viser til Ot.prp. nr. 5 (2000-2001) om ny straffegjennomføringslov der det bl.a. fremmes forslag om å gjøre det straffbart å rømme fra fengsel. Komiteen viser videre til Innst. O. nr. 60 (2000-2001) der komiteens syn på forslaget fremgår.

Komiteen anbefaler på denne bakgrunn at Dokument nr. 8:45 (1999-2000) vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:45 (1999-2000) - forslag fra stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Torbjørn Andersen og Jørn L. Stang om å gjøre det straffbart å rømme fra fengsel eller ikke komme tilbake til en fengselsinstitusjon etter permisjon - vedlegges protokollen.

Oslo, i justiskomiteen, den 22. mars 2001

Kristin Krohn Devold

leder

Bjørn Hernæs

ordfører

Jan Simonsen

sekretær