12. Utvikling av funksjonelle regioner i Norge og betydningen for ny domstolstruktur

Selv om det har blitt foretatt enkeltstående endringer i domssogninndelingen, har strukturen for førsteinstansdomstolene vært fast gjennom mange tiår. I meldingen beskrives endringer i befolkningsmønsteret, næringsstrukturen og pendlingsmønsteret, og det pekes på hvilke distrikts- og regionalpolitiske utfordringer dette gir for utformingen av en ny domstolstruktur.

Domstolene representerer en offentlig tjeneste som befolkningen ikke har behov for å oppsøke ofte, men det er viktig at de er lokalisert slik at den fysiske tilgjengeligheten blir mest mulig optimal for flest mulig. Regjeringen ønsker å lokalisere domstolene til ulike typer regionsentre som spiller en rolle utover det å kun være et funksjonelt senter for egen kommune.

Komiteens merknader

Ut fra det faktum at strukturen for førsteinstansdomstolene i store trekk har ligget fast i mange tiår, er det åpenbart etter komiteens mening at denne strukturen ikke har fanget opp i seg de endringer i befolkningsmønsteret, næringsstrukturen og pendlingsmønstrene som spesielt har skjedd de siste tiår.

Komiteen mener denne utviklingen gir klare distrikts- og regionalpolitiske utfordringer for utformingen av en ny domstolstruktur, samtidig som det primære er å få funksjonelle førsteinstansdomstoler.

Komiteen er enig i at det er viktig at domstolene blir plassert slik at tilgjengeligheten blir mest mulig optimal for flest mulig. Komiteen støtter Regjeringens syn om at en ut fra så vel økonomiske som faglige og regionalpolitiske grunner lokaliserer domstolene til regionsentre som spiller en rolle utover det å bare være et funksjonelt senter for egen kommune, men som samtidig er et senter i forhold til andre offentlige og private tjenester.

Komiteen mener avstanden til domstolen for de daglige brukerne, hvilket i første omgang vil bety politi- og påtalemyndighet, må tillegges stor vekt. Plasseringen av domstolene må blant annet sees i sammenheng med politiets behov for å fremstille arrestanter for varetektsfengsling, og plasseres slik at det muliggjør en effektiv bruk av politiressursene. Dessuten må det tilstrebes effektive og rasjonelle domstolenheter.