9. Vernetingsregler og særskilte domssognsinndelinger

Staten har hjemting i Oslo. Fra denne hovedregelen er det imidlertid flere unntak som gjør at søksmål mot staten dels må, og dels kan anlegges andre steder. Strukturutvalget foreslår at saker om offentligrettslige forhold skal kunne reises ved saksøkers alminnelige verneting. Flertallet av høringsinstansene støtter forslaget.

Justisdepartementet er enig i dette, men avventer Tvistemålsutvalgets forslag.

For stillingsvernsaker er det gitt særregler om at sakene skal behandles av særskilt utpekte fylkesvise domstoler eller enkelte herreds- og byrettsdommere. Følges Strukturutvalgets forslag til antall domssogn, mener utvalget at alle domstoler bør få kompetanse til å behandle stillingsvernsakene.

De domstolene som har uttalt seg, støtter forslaget. Det forhold at to store representanter for brukerne - Landsorganisasjonen i Norge og Næringslivets Hovedorganisasjon - har gode erfaringer fra dagens ordning og ønsker den videreført, gjør imidlertid at Justisdepartementet foreslår å opprettholde dagens ordning.

Komiteens merknader

Komiteen støtter i prinsippet at saksøkere i saker om offentligrettslige forhold bør kunne anlegge sak mot staten ved sitt eget alminnelige verneting. Komiteen mener imidlertid, som Justisdepartementet, at en bør avvente Tvistemålutvalgets forslag før en sier noe endelig om vernetingsreglene.

Komiteen legger stor vekt på at de store representanter for brukerne - LO og NHO - er godt fornøyd med dagens ordning når det gjelder stillingsvernsaker, og vil derfor støtte Justisdepartementet i at en opprettholder bestemmelsene i arbeidsmiljølovens § 61 B for stillingsvernsakene.