17. Lokaldemokratiprosjekter

17.1 Sammendrag

Kommunal- og regionaldepartementet har i løpet av de siste årene lagt til rette for eller gitt økonomisk støtte til enkelte prosjekter knyttet til demokratiutvikling i kommunene og fylkeskommunene. I proposisjonen er det omtale av noen av disse prosjektene. Forsøk med direkte ordførervalg, prosjekter om ungdom og demokrati i to kommuner (Drammen og Vennesla) og en fylkeskommune (Hedmark) og til sist et prosjekt om bruk av IKT i informasjonsutveksling mellom kommunen og innbyggerne.

Kommunal- og regionaldepartementet vil understreke betydningen av det arbeidet som foregår i mange kommuner og fylkeskommuner når det gjelder å trekke ungdom inn i medvirkningsprosesser og politisk arbeid. Kommunal- og regionaldepartementet stiller seg positiv til at kommunene og fylkeskommunene iverksetter tiltak for å styrke elevdemokratiet i grunnskolen og videregående skole.

Regjeringen vil også oppfordre til at flere kommuner og fylkeskommuner etablerer ordninger som gir barn og ungdom innflytelse i kommunale beslutningsprosesser.

17.2 Komiteens merknader

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet mener ungdom må få mulighet til å bidra til å utvikle sine nærmiljø. Alle kommune bør ha egne ungdomsråd eller liknende organ der ungdom får komme til orde og gi råd til kommunen. Ungdomsrådets representant bør ha møte, tale og forslagsrett i kommunestyret.

Komiteens medlem fra Senterpartiet fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen tilrettelegge for at alle kommuner oppretter ungdomsråd."

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til merknader under 15.2 om modernisering av forvaltningen.

Dette medlem vil peke på det store behovet det er for å gi ungdom enklere tilgang til "stemmeurnene". Årsaken til lav valgdeltakelse blant unge har ingen enkle forklaringer, men mye tyder på at enklere tilgjengelighet vil øke deltakelsen. Dette medlem viser til at det nå er gitt anledning til å stemme på videregående skoler og studiesteder o.l. Det kan f.eks. gjøres som en del av forhåndsvalgordningen/poststemmegivningen. Dette medlem mener det er viktig å følge dette opp i praksis.

Dette medlem viser til merknader i innstillingen til oppgavefordelingen der det går fram at Sosialistisk Venstreparti er svært positiv til opprettelse av ungdomsråd i kommunen, men ønsker at organiseringen skal være opp til hver enkelt kommune.