20. Rammefinansieringsprosjekt

20.1 Sammendrag

Stortinget vedtok i forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 220 (1998-99) Om kommuneøkonomien 2000 m.v. å igangsette et forsøk med å innlemme øremerkede tilskuddsordninger i rammefinansieringen for 20 utvalgte kommuner. Forsøket ble igangsatt 1. januar 2000 og skal gå over fire år. 120 kommuner søkte departementet om å få delta i forsøket, og i samarbeid med Statistisk sentralbyrå ble 20 forsøkskommuner og 20 sammenlikningskommuner valgt.

Et viktig formål med forsøket er å se om innlemming av øremerkede tilskudd i rammefinansieringen fører til en mer effektiv oppgaveløsning. Det er også et sentralt poeng å se om forsøkskommunenes tjenesteproduksjon blir mer målrettet i forhold til innbyggernes behov, og om kommunene kan produsere tjenester billigere. Ettersom førsøkskommunenes handlefrihet blir større enn de øvrige kommunenes, er det også interessant å se om denne økte handlefriheten har en effekt på det lokale demokratiet.

Evalueringen av forsøket skal foretas av Telemarksforskning og finansieres av Kommunal- og regionaldepartementet. Evalueringen skal være sluttført 1. januar 2005, med årlige underveisrapporter.

Regjeringen fremmer i proposisjonen forslag om innlemming av følgende øremerkede tilskudd som inngår i forsøket:

  • – 670.61 Omsorgstjenester

  • – 673.63 Begrenset bruk av tvang

Konsekvensen av å innlemme disse øremerkede tilskuddene i rammetilskuddet, er at tilskuddene trekkes ut av forsøket og innlemmes i rammetilskuddet på ordinær måte. Overgangsordningene vil være de samme for forsøkskommunene som for de andre kommunene.

20.2 Komiteens merknader

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ønsker ikke de to foreslåtte øremerkede tilskuddene innlemmet i rammen. Disse medlemmer vil i den sammenheng vise til at Frem-skrittspartiet ønsker å finansiere alle tjenester innen helse og omsorg med en stykkpris som skal øremerkes de bestemte formål.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til merknader under 4.2 om prisjustering av tilskuddene til investeringer og driftstilskudd til eldrereformen.