Innstilling fra samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene May Britt Vihovde, Jorunn Ringstad og Jan Sahl om at brann- og redningstjenestene ved Luftfartsverkets treningssenter samlokaliseres med Norges Brannskole

Til Stortinget

Sammendrag

I Dokument nr. 8:37 (2000-2001) fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at brann- og redningstjenesten ved Luftfartsverkets treningssenter samlokaliseres med Norges Brannskole."

Som bakgrunn for forslaget vises til at i februar 1998 gikk daværende samferdselsminister Odd Einar Dørum inn for en delt løsning for lokalisering av Luftfartsverkets treningssenter (LVTS), slik at brann- og redningstjenesten skulle legges til Norges Brannskole, Tjeldsund i Nordland, mens den øvrige utdanningen skulle bli værende på Trandum i Akershus. Bakgrunnen for denne beslutningen var økonomiske og faglige samarbeidsgevinster som kan oppnås gjennom eksisterende og planlagt bygningsmasse/infrastruktur. Distriktspolitiske og miljømessige forhold ble også sterkt vektlagt.

Luftfartsverkets styre behandlet saken om samlokalisering i møte 13. desember 2000. Styrets vedtak går ut på at en vil be departementet se på saken på nytt. En ønsker en omgjøring av vedtaket, slik at treningssenteret forblir samlet på Trandum.

Luftfartsverkets treningssenter har som oppgave å drive opplæring av personell innenfor brann-, rednings- og plasstjeneste. I tillegg avholdes kurs innen elektro, renhold, byggevedlikehold og arbeidsledelse.

Norges brannskole er en statlig videregående skole som av Stortinget er utpekt til nasjonalt kompetansesenter innenfor brann og redning. Anlegget planlegges nå opprustet/modernisert for å tilfredsstille kravene i ny forskrift for brannøvingsaktiviteter.

Dersom konsekvensene av vedtaket Luftfartsverkets styre fattet 13. desember 2001 fører til at det ikke blir etablering i Tjeldsund, vil det bli liten eller ingen nytte av gjennomførte grunnlagsinvesteringer, mulighetene for utvikling av et bredt brannfaglig kompetansemiljø begrenses, den planlagte nødvendige utbyggingen ved Norges Brannskole fordyres og deltidsreformen forsinkes.

Forslagsstillerne mener vedtaket om å samlokalisere deler av Luftfartsverkets treningssenter med Norges Brannskole er basert på grundig vurdering av alle sider, og derfor bør gjennomføres.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Marthe Scharning Lund, Kari Manger, Sverre Myrli og Ola Røtvei, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, fra Høyre, Ole Johs. Brunæs og lederen Oddvard Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, og fra Venstre, May Britt Vihovde, viser til følgende uttalelse av 16. mai 2001 fra Samferdselsdepartementet v/statsråden i saken:

"Det vises til samferdselskomiteens brev av 24. januar 2001, vedlagt ovennevnte dokument 8-forslag av 19. desember 2000.

I St.prp. nr. 76 (2000-2001) Om ein del saker på Samferdselsdepartementets område, som ble lagt fram 11. mai 2001, fremmer Regjeringen følgende forslag:

"Regjeringa foreslår etablering av nytt treningssenter for brann- og redningsteneste i Tjeldsund i Nordland, samlokalisert med Norges brannskole. Det nye senteret kjem i tillegg til dagens verksemd på Trandum ved Gardermoen. Investeringsbehovet er førebels kostnadsrekna til i overkant av 30 mill. kroner. Dei årlege driftskostnadene for Luftfartsverket er rekna med å auke noko i forhold til samla drift på Trandum (førebels rekna til om lag 4 mill. kr)

Regjeringa vil kome tilbake til saken i seinere budsjettframlegg."

Siden Regjeringens framlegg sammenfaller med ovennevnte dokument 8-forslag, går jeg ikke nærmere inn på de enkelte punkter i forslaget."

Komiteen viser til uttalelsen og videre til Innst. S. nr. 327 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 76 (2000-2001), og foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen har eller ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:37 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentantene May Britt Vihovde, Jorunn Ringstad og Jan Sahl om at brann- og redningstjenestene ved Luftfartsverkets treningssenter samlokaliseres med Norges Brannskole - vedlegges protokollen.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 7. juni 2001

Oddvard Nilsen

leder

Eirin Faldet

ordfører

May Britt Vihovde

sekretær