Klage fra Oddbjørn Markussen over forhåndsstemmegivningen på Posten

Etter at den forberedende fullmaktskomité avga sin innstilling, er det fra Kommunal- og regionaldepartementet innkommet følgende brev datert 1. oktober 2001:

"Oddbjørn Markussen har i brev av 3. september 2001 klaget over feil i stemmeseddelsettet han mottok da han forhåndsstemte på Posten. Han fant ikke partiet han hadde tenkt å stemme på, "Kystpartiet - Tverrpolitisk Folkevalgte", og derfor stemte han på et annet parti.

Departementet bad i brev av 19. september 2001 klageren om å klargjøre hvilket parti han ønsket å stemme på, fordi vedkommende syntes å tro at Kystpartiet og Tverrpolitisk Folkevalgte er samme parti. Videre bad vi om å få opplyst hvor han var stemmeberettiget og hvor han forhåndsstemte. Da vi ikke mottok noe svar på denne henvendelsen, prøvde vi 28. september å kontakte han på telefon på bostedsadressen hans og på Høyskolen i Harstad (hvor Harstad kommune opplyste at han studerer), uten å lykkes.

Departementets merknader:

Oddbjørn Markussen er stemmeberettiget i Troms fylke, og derfor klageberettiget etter valgloven § 71 første ledd.

Posten Norge BA har på telefon oppgitt at Oddbjørn Markussen forhåndsstemte i sitt eget hjemfylke; Troms. Det stemmeseddelsett han mottok på Posten skulle således ha med alle de partier som stilte til valg i dette fylket.

I Troms stilte Kystpartiet liste, men ikke Tverrpolitisk kyst- og distriktsparti (som har endret navn til Tverrpolitisk Folkevalgte, men som ved stortingsvalget ikke fikk stille liste under dette partinavnet). Det er på grunnlag av de mottatte opplysningene ikke mulig for departementet å si om klageren ikke fant listen til Kystpartiet eller om han så etter listen til Tverrpolitisk Folkevalgte og ikke fant denne i stemmeseddelsettet.

Departementet har ut i fra den informasjon vi sitter med, ikke grunnlag for å uttale oss om forhåndsstemmegivningen til klageren skjedde i overensstemmelse med valgloven eller ikke."

I et senere brev av 1. oktober 2001 til Stortinget har departementet gitt følgende tilleggsopplysninger:

"Departementet har i ettertid mottatt telefonisk svar på vår henvendelse av 19. september til Oddbjørn Markussen. Han oppgav at han ikke fant listen til Kystpartiet da han forhåndsstemte på Posten.

Kystpartiet stilte liste ved stortingsvalget i Troms. Posten har oppgitt at Oddbjørn Markussen forhåndsstemte i Troms. Departementet har ikke mottatt opplysninger, verken fra Posten eller fylkeskommunen, om feil med stemmeseddelsettene med kandidatnavn i Troms.

Dersom klageren ikke fikk utlevert en stemmeseddel med kandidatnavn for hver liste som stilte ved valget, var dette et brudd på valgloven § 34 nr. 2 annet ledd."

Komiteens merknader

Klageren hevder at han ikke fant stemmeseddel for Kystpartiet i det sett med stemmesedler han fikk utlevert da han forhåndsstemte i Troms, at han derfor trodde at dette partiet ikke stilte liste i Troms, og at han som følge av dette stemte på et annet parti. Departementet har ikke mottatt andre opplysninger om feil ved stemmeseddelsettene med kandidatnavn i Troms, jf. også brevet av 26. september 2001 til Stortinget, som er tatt inn i kap. 3.1 i den forberedende komités innstilling. Komiteen påpeker - som departementet - at det var et brudd på valgloven dersom klageren ikke fikk utlevert stemmeseddel med kandidatnavn for hver liste som stilte ved valget. Et slikt brudd på valgloven er beklagelig. Det foreligger imidlertid ikke opplysninger om at brudd av denne art har rammet flere velgere i Troms. Komiteen finner det derfor ikke sannsynlig at en slik feil i Troms har hatt innflytelse på utfallet av valget, jf. valgloven § 77. Klagen fører derfor ikke til noe.