Vedrørende Dokument 3:11 (2000-2001) Riksrevisjonens undersøkelse av saksbehandlingstider for klagesaker vedrørende merverdiavgift og investeringsavgift

Det vises til komiteens brev av 30.11.2001 om ovennevnte.

Status for gjennomsnittlig saksbehandlingstid

Skattedirektoratets beregninger viser at saksbehandlingstiden for avgjorte klagesaker i 2000 var gjennomsnittlig 15 måneder. Finansdepartementets resultatkrav var en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 12-15 måneder. Tilsvarende tall for første halvår 2001 er ca 15 måneder. Dette er omtrent som forutsett, etter det arbeid som over tid er gjort for å få de eldste sakene fra fylkesskattekontorene gjennom systemet. Bl.a. på grunn av etatens arbeid med merverdiavgiftsreformen forventes ikke resultatet å bedre seg vesentlig på årsbasis. Pr. 30. november er saksbehandlingstiden for avgjorte saker så langt i år ca 14,2 måneder. Som en følge av Riksrevisjonens rapport har Finansdepartementet varslet at resultatkravene vil bli innskjerpet for 2002. I Skattedirektoratets eget dokument "Mål og prioriteringer for skatteetatens virksomhet i år 2002" er det derfor formulert følgende mål for denne klagebehandlingen: "Liggetiden ved fylkesskattekontorene og i Skattedirektoratet må reduseres, og behandlingen i nemnda må effektiviseres. Innen utløpet av 2002 skal samlet saksbehandlingstid (FSK, SKD og nemnda) være under 12 måneder."

Konsekvenser av endringer i klagenemndas virkemåte

Ved lov av 21. desember 2000 (nr. 116) ble det vedtatt endringer bl.a. i merverdiavgiftsloven kap. XIV Om klage for å korte ned saksbehandlingstiden i klagenemnda. Det vises til Ot.prp. nr. 78 (1999-2000) og Innst. O. nr. 9 (2000-2002). Det ble bl.a. vedtatt å heve beløpsgrensen for saker som skal behandles i klagenemnda fra 1 000 kroner til 15 000 kroner, og det ble åpnet for en annen organisering av arbeidet. Ved Kongelig resolusjon av 22. juni 2001 om endringer i forskrift av 19. desember 1969 om avgiftsforvaltningen og avgiftskontrollen og om klagenemndas organisasjon og saksbehandling ble det tilrettelagt for økt møtebehandling i klagenemnda og for at klagenemndas varamedlemmer skal kunne tre inn for å avlaste de faste medlemmene. I samsvar med endringene har Skattedirektoratet i samråd med klagenemndas formann utarbeidet nærmere rutiner for saksbehandlingen i møter mv. Omleggingen av klagenemndas saksbehandling vil bli foretatt når den nye klagenemnda for perioden 1. januar 2002 - 31. desember 2005 er oppnevnt. Omleggingen forventes å bidra til kortere saksbehandlingstider.

Forholdet til forvaltningslovens krav om foreløpig svar

Riksrevisjonens avdekking av fylkesskattekontorenes manglende oppfyllelse av forvaltningslovens krav om å gi foreløpig svar til klagerne, er tatt opp ved flere anledninger. Skattedirektoratet påpekte forholdet spesielt ved gjennomgang av Riksrevisjonens undersøkelse på årets felleskonferanse for skatteetatens fastsettingsområde, og det er senere nærmere omtalt i fellesskriv til fylkesskattekontorene ved utsendelse av Dokument nr. 3:11 (2000-2001). Finansdepartementet legger til grunn at dette er rutiner som nå etterleves og vil følge dette opp i styringsdialogen med Skattedirektoratet.

Avhjelpende tiltak for næringslivet

Næringsdrivende som skulle komme i alvorlige vansker som følge av lang saksbehandlingstid i klagesak, vil kunne oppnå lemping i avgiftskravet med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 69. Det relevante tiltak vil normalt knytte seg til lemping av rentebelastningen. Det kan i konkrete tilfeller også vurderes å vise tilbakeholdenhet i innfordringen av avgiftskrav under klagebehandlingen.