6. Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen konstaterer at Finansdepartementet slutter seg til Riksrevisjonens funn og konklusjoner om at skatteoppkrevernes stedlige arbeidsgiverkontroll på landsbasis ikke tilfredsstiller kravet til forsvarlig kontrollvirksomhet.

Riksrevisjonen har merket seg at Finansdepartementet i det videre arbeid vil legge vekt på at klare resultatforbedringer oppnås. Riksrevisjonen vil peke på at departementet i sine kommentarer til undersøkelsen har uttalt at det vil være vanskelig å få til kvalitetsheving og resultatforbedring av den stedlige arbeidsgiverkontrollen innenfor nåværende organisering. Departementet har i den forbindelse vist til Oppgavefordelingsutvalgets innstilling, NOU 2000:22 Om oppgavefordeling mellom stat, region og kommune, hvor det etter en samlet vurdering ble anbefalt at det administrative ansvaret for skatteinnkrevingen, herunder arbeidsgiverkontrollen ble overført fra kommunene til staten. Riksrevisjonen registrerer at spørsmålet om organiseringen fortsatt er under utredning i departementet.

Som ledd i saksbehandlingen av dokumentet, gjennomførte komiteen en åpen kontrollhøring 14. februar 2002. Statsråd Per Kristian Foss og Forbund for kommunal økonomiforvaltning og skatteinnfordring møtte til høring. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) og Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) ble invitert til høring. Disse organisasjonene takket nei til å delta i høringen. NHO og HSH valgte heller å komme med sine merknader skriftlig.Stenografisk referat fra høringen følger som vedlegg til denne innstillingen.

Videre har komiteen i brev av 29. januar 2002 tilskrevet Finansdepartementet med spørsmål om hva som har skjedd på dette området siden den perioden Riksrevisjonens undersøkelse omfatter samt status i departementets arbeid med å vurdere eventuell statliggjøring av skatteoppkreverfunksjonen. Departementenes svarbrev av 7. februrar 2002 følger vedlagt denne innstillingen.

Endelig har komiteen foretatt en studietur til Nord-Norge hvor komiteen bl.a. besøkte kemneren i Tromsø 17. januar 2002 for å få nærmere belyst de problemstillinger som dokumentet reiser.