1. Innledning

I Dokument nr. 5 (2000-2001) legger Ombudsmannsnemnda for Forsvaret frem sin innberetning om virksomheten i 2001. Etter vedtak i Stortinget høsten 1997 består Ombudsmannsnemnda i perioden 1. januar 1998 til 31. desember 2001 av følgende personer:

Ombudsmann Per A. Utsi, Oslo

Ingeborg Botnen, Rjukan

Dagfinn Hjertnes, Florø

Brit Hoel, Arendal

Karen Margrethe Mjelde, Sandnes

Ivar Skjerve, Steinkjer

Inge Wold, Råde

Ombudsmannsnemnda avholdt i 2001 5 møter og har foretatt befaringer til følgende militære tjenestesteder:

Bardufoss hovedflystasjon

6. divisjon, Heggelia

Setermoen garnison

Heggelia garnison

Trenregimentet, Sessvollmoen

HM Kongens Garde, Oslo

SDS/BSMA, Horten

Krigsskolen, Linderud

Nemndas omtale av de enkelte befaringer og informasjonsbesøk er referert på sidene 27-33. Protokoll fra nemndas møter og befaringer følger dessuten innberetningen som utrykte vedlegg.

Nemnda var i 2001, som tidligere representert, på Landskonferansen for tillitsvalgte i Forsvaret. Ombudsmannen og avdelingsdirektøren har som vanlig gitt orientering om ombudsmannsordningen ved mange av de kurs for tillitsvalgte som ble avholdt ved forskjellige avdelinger, til sammen 38 kurs.

Orienteringer om ombudsmannsordningen overfor befal har i 2001 funnet sted ved orientering i enkelte møter med personellorganisasjonenes representanter under nemndas befaringer. Ombudsmannen har dessuten forelest om ombudsmannsordningen ved Befalsskolen for Marinen (BSMA) i Horten og for militærpolitibefal på kurs avholdt ved Luftforsvarets skoler, Stavern.