Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen om å innføre en fast ubetinget fengselsstraff dersom noen benytter seg av våpen når man begår en kriminell handling

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingsrepresentanten Jan Arild Ellingsen har den 25. april 2002 fremsatt følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at vår straffelovgivning endres slik at det innføres faste, ubetingede tilleggsstraffer - uten mulighet for reduksjon - i de tilfellene hvor de kriminelle benytter seg av, eller er i besittelse av våpen når de begår kriminelle handlinger."

I begrunnelsen for forslaget vises det til at stadig flere kriminelle bevæpner seg når de utfører kriminelle handlinger. Denne tendensen har medført et råere og mer brutalt samfunn, samt en høyere risiko for de som tilfeldigvis, eller av tjenestemessige grunner, blir stående ansikt til ansikt med de kriminelle. Forslagsstilleren mener at samfunnet bør gi kraftige signaler om at det er uønsket atferd å bevæpne seg når man begår kriminelle handlinger.

Forslagsstilleren mener at det bør innføres en fast tilleggsstraff i form av ubetinget fengsel - uten mulighet for reduksjon - dersom noen benytter våpen når de begår en straffbar handling.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybevig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Karstein Hansen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til merknadene nedenfor. Forslagene i Dokument nr. 8:121 (2001-2002) har vært forelagt Justisdepartementet til uttalelse, og departementets svar foreligger i brev til komiteen av 2. juli 2002, jf. vedlegg.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, deler forslagsstillerens bekymring over økningen i antall kriminelle som benytter seg av våpen når de begår en kriminell handling.

Etter flertallets oppfatning er dette i realiteten et forslag om å innføre minstestraff for kriminelle handlinger ved bruk av våpen. Flertallet viser til at problemstillingene blir drøftet i Straffelovkommisjonens delutredning VII jf. NOU 2002:4. Flertallet ser behovet for en prinsipiell gjennomgang av bruken av minstestraffer, og viser til at justisministeren i brev til komiteen av 2. juli 2002 varsler at dette vil bli gjort som ledd i oppfølgingen av Straffelovkommisjonens utredning.

Flertallet viser også til at Stortinget tidligere i år vedtok en rekke lovendringer som har til hensikt å redusere ulovlig bruk av kniv og skytevåpen, jf. Innst. O. nr. 62 (2001-2002). Her ble blant annet strafferammene for å anskaffe ulovlig våpen med den hensikt å begå en kriminell handling, hevet til inntil ti års fengsel, og politiet har fått utvidet adgang til å ransake etter kniver og skytevåpen. Flertallet vil også bemerke at det etter dagens rettstilstand vil være et straffskjerpende moment dersom noen benytter seg av våpen ved en kriminell handling.

Som en følge av en råere og mer brutal kriminalitet ber flertallet departementet tilrettelegge for en fortsatt straffeskjerpelse for bruk og særlig for trussel om bruk av våpen i forbindelse med kriminelle handlinger.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet er på prinsipielt grunnlag betenkt over å anvende minstestraffer eller pålagte obligatoriske straffeformer, slik også uttrykt tidligere.

Minstestraffer og pålegg om ubetinget fengselsstraff begrenser domstolenes mulighet til, på eget skjønnsmessig grunnlag og basert på et faktum som lovgiver ikke kjenner, å anvende en mest mulig hensiktsmessig reaksjon. I en tid hvor vi som politikere stadig krever større grad av rehabilitering, er det betenkelig å innskrenke domstolenes mulighet for å anvende en reaksjon den kvantitativt og kvalitativt finner riktig. Slike begrensninger i domstolenes mulighet til å foreta straffeutmåling, kan etter disse medlemmers oppfatning også resultere i uriktige frifinnelser eller uheldig anvendelse av mildere straffebud. En skjerping av straffenivået må derfor etter disse medlemmers oppfatning fortsatt gis gjennom generelle merknader fra lovgiver eller alternativt som heving av maksimumstraff. For øvrig bemerker disse medlemmer at det for flere politidistrikters vedkommende nå faktisk meldes om en gledelig nedgang i flere typer voldskriminalitet som ikke nødvendigvis skyldes skjerping av straffenivå, men økt oppdagelsesrisiko og raskere pådømmelse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser en tendens til at terskelen er lavere for bevæpning ved kriminelle handlinger. Dette er en svært uheldig utvikling som kan medføre at flere mennesker kan komme til å miste livet. Når en ser denne utviklingen, er det viktig å gjøre noe i forkant fremfor bare å beklage i ettertid.

Disse medlemmer registrerer flertallets noe vage forslag i saken. Selv om det er positivt at flertallet ser problemstillingen og vil gå lenger enn dagens lovgivning gir grunnlag for, mener disse medlemmer at det å bevæpne seg er en så alvorlig handling og medfører en så stor risiko for andres liv og helse at det må medføre ubetinget fengsel.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at vår straffelovgivning endres slik at det innføres faste, ubetingede tilleggsstraffer - uten mulighet for reduksjon - i de tilfellene hvor de kriminelle benytter seg av, eller er i besittelse av våpen når de begår kriminelle handlinger."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at vår straffelovgivning endres slik at det innføres faste, ubetingede tilleggsstraffer - uten mulighet for reduksjon - i de tilfellene hvor de kriminelle benytter seg av, eller er i besittelse av våpen når de begår kriminelle handlinger.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I

Dokument nr. 8:121 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen om å innføre en fast ubetinget fengselsstraff dersom noen benytter seg av våpen når man begår en kriminell handling - vedlegges protokollen.

II

Stortinget ber Regjeringen tilrettelegge for en straffeskjerpelse for bruk og særlig for trussel om bruk av våpen i forbindelse med kriminelle handlinger.

Vedlegg: Brev fra Justisdepartementet v/statsråden til justiskomiteen, datert 2. juli 2002

Dok. nr. 8:121 (2001-2002) forslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen om å innføre en fast ubetinget fengselsstraff dersom noen benytter seg av våpen dersom man begår en straffbar handling

Jeg viser til brev 14. juni 2002 der komiteen ber om departementets uttalelse til forslaget i Dok. nr. 8:121 (2001-2002).

Jeg deler mange av representanten Ellingsens bekymringer som ligger til grunn for forslaget. Derfor fremmet jeg bl.a. tidligere i år Ot.prp. nr. 58 (2001-2002) med forslag til lovtiltak mot ulovlig bruk av kniv og skytevåpen. Forslagene ble vedtatt av Stortinget og sanksjonert som lov 28. juni 2002 nr. 53.

Forslaget fra representanten Ellingsen er imidlertid å regne som et forslag om minstestraff. Straffelovskommisjonen har uttrykt skepsis mot bruk av minstestraffer, jf. NOU 2002:4 Ny straffelov side 144 og 149-151. Kommisjonen viser til at det er vanskelig å overskue konsekvensene av en slik generelt formet lovgivning, og at det kan dukke opp tilfeller som lovgiveren ikke har forutsett, slik at den straffen loven gir anvisning på blir for streng. Dette kan lede til urimelige enkeltresultater eller til juridisk tvilsomme frifinnelser. Jeg deler i utgangspunktet den skepsis kommisjonen gir uttrykk for, men vil vurdere bruken av minstestraffer nærmere som ledd i oppfølgingen av kommisjonens utredning. Utredningen ble sendt på høring 13. juni 2002 med frist 1. mars 2003.

Oslo, i justiskomiteen, den 4. november 2002

Trond Helleland

leder

Carsten Dybevig

ordfører

Jan Arild Ellingsen

sekretær