Forslag fra stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen om å innføre en fast ubetinget fengselsstraff dersom noen benytter seg av våpen når man begår en kriminell handling

Til Stortinget

Bakgrunn

Dagens kriminalitetsbilde viser at stadig flere kriminelle bevæpner seg når de utfører kriminelle handlinger. Denne tendensen har medført et råere og mer brutalisert samfunn, samt at det medfører en høyere risiko for de som tilfeldigvis, eller av tjenestemessige grunner, blir stående ansikt til ansikt med de kriminelle. Dersom den kriminelle har våpen med seg blir det en lav terskel for å bruke dette til å true seg ut av situasjonen. Dette vil igjen medføre at terskelen for å skade andre mennesker med våpenet også blir lav. Samfunnet bør derfor gi kraftige signaler om at det er uønsket atferd å bevæpne seg når man begår kriminelle handlinger. Disse signalene bør være så kraftige at den kriminelle skjønner at det «lønner seg» å la våpenet ligge hjemme.

Samfunnet har tidligere gitt signaler om at promillekjøring er en atferd som er totalt uønsket. Signalet har da vært at promillekjøring skal gi minimum 21 dagers ubetinget fengsel. Dette selv om vedkommende kun har rygget en halv meter i sin egen hage, og ikke vært til fare for noen andre. Dette sterke signalet har medvirket til at mange har latt være å kjøre bil når man er påvirket av alkohol.

På samme vis må det kunne la seg gjøre å innføre en fast, ubetinget fengselsstraff dersom noen benytter våpen når de begår en straffbar handling. Ingen straffeskjerping, men et fast tillegg - uten mulighet for reduksjon.

Dette kan for eksempel være to års tillegg for å bære våpen under utførelse av en kriminell handling, fire år for å true med våpenet og seks år for å løsne skudd/bruke våpenet mot person. De eneste som blir berørt av en slik straffebestemmelse vil være de kriminelle som benytter våpen. De får en enkel regel å holde seg til: Blir man tatt for biltyveri og har med seg våpen, så får man minimum to år ubetinget fengsel, i tillegg til straffen for biltyveri.

Konklusjon

Forslagsstilleren mener at det bør innføres en fast ubetinget tilleggsstraff dersom noen benytter våpen når de begår en kriminell handling. For å demme opp for dette samfunnsproblemet, bør man ta i "så det monner". Det vil være et viktig signal fra samfunnet til de kriminelle at det "dyreste" (strafferettslig sett) de kan gjøre er å bevæpne seg, og signalet kan derfor bidra til å snu den negative utviklingen vi har sett over tid.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at vår straffelovgivning endres slik at det innføres faste, ubetingede tilleggsstraffer - uten mulighet for reduksjon - i de tilfellene hvor de kriminelle benytter seg av, eller er i besittelse av våpen når de begår kriminelle handlinger.

25. april 2002