Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om å opprette to stortingsoppnevnte granskningskommisjoner for å vurdere alle forhold rundt Mehamn-ulykken og forliset til "Utvik Senior"

Til Stortinget

Sammendrag

I den senere tid har det kommet fram opplysninger i forbindelse med Mehamn-ulykken og forliset til "Utvik Senior" som tilsier at Stortinget på egen hånd bør oppnevne en uavhengig granskningskommisjon for hver av disse ulykkene for å bringe klarhet i hva som har skjedd.

I begge disse sakene har det framkommet påstander om at sentrale opplysninger knyttet til årsakene til ulykkene har blitt hemmeligholdt. Dette er alvorlig og kan ikke forbigås av Stortinget. Det er derfor ikke tilstrekkelig med en regjeringsoppnevnt kommisjon. Stortinget må medvirke til at det blir foretatt en uavhengig granskning både av de faktiske forhold knyttet til disse to ulykkene og av myndighetenes håndtering av disse sakene.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget oppnevner to uavhengige granskningskommisjoner for å finne årsaken til forliset til "Utvik Senior" og Mehamn-ulykken samt bringe klarhet i myndighetenes håndtering av disse to sakene."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til at Stortinget bare helt unntaksvis og i spesielle tilfeller har oppnevnt granskningskommisjoner. Komiteendeler Frøilandutvalgets oppfatning av at terskelen for dette bør ligge høyt. "Som hovedregel bør Stortinget derfor bare oppnevne granskningskommisjoner der dette fremstår som absolutt nødvendig utfra tungtveiende politiske hensyn, eller for å få avklart, bekreftet eller avvist alvorlige mistanker som har slått rot i offentligheten," heter det i utvalgsinnstillingen. Komiteener enig i en slik avgrensning.

Komiteenhar merket seg at etterlatte etter de 15 som omkom i ulykken og andre som på ulike måter har vært involvert i hendelsen, mener at det fremdeles er en rekke ubesvarte spørsmål. Dette på tross av at to granskningskommisjoner har gransket saken. Komiteenhar på denne bakgrunn kommet til at man står overfor en ekstraordinær situasjon som krever tiltak utover de vanlige.

Komiteengår derfor inn for at Stortinget skal oppnevne en granskningskommisjon som skal granske alle forhold i forbindelse med at et passasjerfly av typen Twin Otter fra Widerøe med 15 personer om bord havarerte i sjøen utenfor Gamvik den 11.mars 1982. Denne kommisjonen foreslås oppnevnt av Presidentskapet som også bestemmer kommisjonens sammensetning og utformer dens mandat.

Komiteenforutsetter at utforming av mandat og valg av medlemmer av kommisjonen skjer i samråd med de parlamentariske lederne og at det fastsettes en frist for når kommisjonens arbeid skal være ferdig.

Komiteenregistrerer at Regjeringen har nedsatt en kommisjon som skal granske forholdene rundt forliset til "Utvik Senior". Fordi den regjeringsoppnevnte kommisjonen er i gang med arbeidet, vil komiteenikke på dettetidspunkt foreslå en ny kommisjon. Komiteen ber om at granskingskommisjonens rapport blir lagt fram for Stortinget på en egnet måte.

Komiteens tilråding

Komiteenhar ellers ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt:

vedtak:

I

Dokument nr. 8:27 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen om å opprette to stortingsoppnevnte granskningskommisjoner for å vurdere alle forhold rundt Mehamn-ulykken og forliset til "Utvik Senior" - vedlegges protokollen.

II

Stortinget ber Presidentskapet om å oppnevne en granskningskommisjon for Mehamn-ulykken og utarbeide mandat for denne.

III

Stortinget ber om at rapporten til kommisjonen som gransker forholdene rundt forliset til "Utvik Senior" blir lagt fram for Stortinget på en egnet måte.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 10. desember 2002

Ågot Valle

leder

Kjell Engebretsen

ordfører og sekretær