12.1 Sammendrag

Regjeringen vil følge opp Handlingsplan for helse- og sosialtjenester for den samiske befolkning i Norge, som ble lagt fram høsten 2001.

I 2001 ble det i Karasjok etablert et senter for samisk helseforskning knyttet til Universitetet i Tromsø.

Sosial- og helsedepartementet har siden 1997 fordelt midler til oppfølging av NOU 1995:6 Samisk helse- og sosialplan. Innen rammen av disse midlene har Sametinget siden 1999 forvaltet tilskuddsmidler til opplærings- og utviklingstiltak i helse- og sosialsektoren. Midlene anvendes i hovedsak til utviklingstiltak for tilpasning av tjenestetilbudene til samiske brukeres behov, opplæring og personell i samisk språk og kulturforståelse, og tolketjeneste.

Av St.meld. nr. 55 (2000-2001) framgår det at Regjeringen vil vurdere hvordan hensynet til den samiske befolkningen kan ivaretas i styringsdialogen mellom Sosial- og helsedepartementet og de regionale helseforetakene.

12.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, er kjent med at Regjeringen har lagt fram en Handlingsplan for helse- og sosialtjenester for den samiske befolkning. For flertallet er det prinsipielt viktig at oppfølgingen av planen skjer innenfor rammene av helselovgivningen, dvs. gjennom de etablerte tjenestene og i tråd med målsettingen om individuell tilpasning.

Flertallet vil understreke betydningen av å bli forstått og forstå ved møtet med det offentlige. Flertallet vil særlig peke på viktigheten av at en verdig eldreomsorg må tilrettelegges med hensyn til språk.

Flertallet vil også peke på behovet for tospråklighetsmidler til helseforetakene og andre statlige helsetjenester slik at tidligere praksis kan videreføres.