Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Hallgeir H. Langeland, May Hansen og Sigbjørn Molvik om å gi fosterforeldre rett til omsorgspenger ved sykdom

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som likestiller fosterforeldre og andre foreldre når det gjelder rett til omsorgspenger ved barn eller barnepassers sykdom etter folketrygdloven § 9-5."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at arbeidstakere som har ansvar for barn under 10 år, og som er borte fra arbeidet på grunn av tilsyn med barnet når det er sykt, har rett til omsorgspenger under fraværet. Det framholdes at bestemmelsen gjelder for foreldre og adoptivforeldre som har den daglige omsorgen for barnet, men ikke for fosterforeldre etter den forståelsen av omsorgsbegrepet som legges til grunn.

Forslagsstillerne understreker at selv om fosterforeldre formelt sett ikke har foreldreansvaret, vil de ha like stort behov for omsorgspermisjon som foreldre og adoptivforeldre, siden det er i fosterhjemmet barnet bor daglig.

Det påpekes at hvis et fosterbarn blir sykt, har fosterforeldre de samme rettighetene som biologiske foreldre og adoptivforeldre til permisjon etter arbeidsmiljøloven §33A, men at denne permisjonen for fosterforeldre gis uten ytelse fra folketrygden.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hild­eng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Magne Aarøen, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, viser til at retten til omsorgspenger gjelder for foreldre og adoptivforeldre som har den daglige omsorgen for barnet. Slik dagens situasjon er, faller flere omsorgspersoner som bor sammen med og har daglig omsorg for barn, utenfor ordningen. Dette gjelder for eksempel fosterforeldre og personer som lever sammen med mor eller far. Fosterforeldre har imidlertid de samme rettighetene som biologiske foreldre og adoptivforeldre til permisjon etter arbeidsmiljøloven § 33A dersom barnet blir sykt.

Komiteen viser til at Sosialdepartementet den 7. mars 2003 sendte et forslag på høring som bl.a. åpner for at fosterforeldre og steforeldre som har den daglige omsorgen for barnet, kan få rett til omsorgspenger ved barns sykdom. Forslaget åpner for at foreldre som er alene om foreldreansvaret og har dobbel kvote med omsorgspenger, kan få overføre deler av rettighetene til ektefelle, partner eller samboer. Forslaget innebærer også en styrking av samværsberettigedes rettigheter etter samlivsbrudd, fordi Regjeringen ønsker å gi selvstendig rett til omsorgspenger til begge foreldrene.

Komiteen vil komme tilbake til denne saken når Sosialdepartementets endelige forslag foreligger, og foreslår derfor at Dokument nr. 8:77 (2002-2003) legges ved protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:77 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Hallgeir H. Langeland, May Hansen og Sigbjørn Molvik om å gi fosterforeldre rett til omsorgspenger ved sykdom - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 8. april 2003

John I. Alvheim

leder

Åse Gunhild Woie Duesund

ordfører og sekretær