Forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Hallgeir H. Langeland, May Hansen og Sigbjørn Molvik om å gi fosterforeldre rett til omsorgspenger ved sykdom

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Arbeidstakere som har ansvar for barn under 10 år, og som er borte fra arbeidet på grunn av tilsyn med barnet når det er sykt, har rett til omsorgspenger under fraværet. Retten gjelder til og med det året barnet fyller 10 år.

Retten til omsorgspenger er begrenset til arbeidstaker som har omsorgen for barn. Med omsorg for barn menes her det å ha barnet boende hos seg daglig som et ledd i foreldreansvaret. Det vil si den daglige omsorgen. Det må således være et varig forhold.

Hensikten med bestemmelsen om omsorgspenger er først og fremst å imøtekomme yrkesaktive foreldres behov for kortvarig fravær fra arbeidet, og ifølge Rikstrygdeverkets rundskriv kan bestemmelsen også anvendes når en hjemmearbeidende ektefelle er avskåret fra å ta seg av det syke barnet på grunn av egen sykdom eller stell av andre barn.

Bestemmelsen gjelder for foreldre og adoptivfor­eldre som har den daglige omsorgen for barnet. Etter den forståelsen av omsorgsbegrepet som her er lagt til grunn, vil ikke fosterforeldre ha rett til ytelser etter denne bestemmelsen. Fosterforeldre har ikke rett til lønn når de må være hjemme fra jobben med sykt fosterbarn. Selv om fosterforeldre formelt sett ikke har foreldreansvaret, vil de ha like stort behov for omsorgspermisjon som foreldre og adoptivforeldre, siden det er i fosterhjemmet barnet bor daglig. I NOU:20 blir dette påpekt, men det foreslås ingen endring av lovverket på dette punkt.

Hvis et fosterbarn blir sykt, har fosterforeldre de samme rettighetene som biologiske foreldre og adoptivforeldre til permisjon etter arbeidsmiljøloven § 33A. For fosterforeldre gis denne permisjonen uten ytelse fra folketrygden.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som likestiller fosterforeldre og andre foreldre når det gjelder rett til omsorgspenger ved barn eller barnepassers sykdom etter folketrygdlovens § 9-5.

26. februar 2003