Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Heidi Sørensen og Lena Jensen om etablering av et nasjonalt senter for genøkologi i Tromsø

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om at det etableres et nasjonalt kompetansesenter for genøkologi, med utspring fra det eksisterende Instituttet for Genøkologi, GenØk, i Tromsø.

Stortinget ber Regjeringen utrede struktur, tilknytningsformer og finansieringsbehov og fremme forslag om senteret i statsbudsjettet for 2004."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sylvia Brustad, Rolf Terje Klungland og Synnøve Konglevoll, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og lederen Bror Yngve Rahm og fra Senterpartiet, Hans Seierstad, viser til at utviklingen innen genteknologi innebærer store muligheter, samtidig som den stadig stiller oss ovenfor etiske utfordringer og utfordringer for eksempel i forhold til bevaring av det biologiske mangfoldet. Komiteen mener det er viktig at det framskaffes god, uavhengig og oppdatert kunnskap om dette.

Komiteenviser til brev fra Miljøverndepartementet vedr. Dok. 8:86 (2002-2003) av 19. mai 2003 vedlagt, hvor departementet viser til at GenØk i Tromsø representerer et forskningsmiljø som aktivt driver forsk­ning innen helse og økologiske virkinger av genteknologi. Videre peker departementet på at GenØk har blitt brukt av både helse- og miljøforvaltningen til utredninger og faglige vurderinger.

Komiteenviser til svarbrev til komiteen fra miljøvernministeren datert 10. juni 2003, og er enig i at spørsmålet om hvorvidt GenØk skal etableres som et nasjonalt senter for genøkologi, er et spørsmål som Forskningsrådet er rette instans til å gi råd om.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ber på denne bakgrunn Regjeringen i statsbudsjettet for 2004 komme tilbake med en vurdering av behovet for etablering av et nasjonalt kompetansesenter i genøkologi, med utgangspunkt i det eksisterende instituttet for genøkologi, GenØk, i Tromsø.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti fremmer i tillegg forslaget framsatt i Dokument nr. 8:86 (2002-2003).

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Stortinget ber Regjeringen om at det etableres et nasjonalt kompetansesenter for genøkologi, med utspring fra det eksisterende Instituttet for Genøkologi, GenØk, i Tromsø.

Stortinget ber Regjeringen utrede struktur, tilknytningsformer og finansieringsbehov og fremme forslag om senteret i statsbudsjettet for 2004.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:86 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Heidi Sørensen og Lena Jensen om etablering av et nasjonalt senter for genøkologi i Tromsø - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 19. mai 2003

Om Dok. nr. 8:86 (2002-2003)

Jeg viser til brev av 8. mai 2003 om forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Heidi Sørensen og Lena Jensen om etablering av et nasjonalt senter for genøkologi i Tromsø, med utspring fra det eksisterende Institutt for genøkologi i Tromsø, GenØk. I forslaget bes Regjeringen utrede struktur, tilknytningsformer og finansieringsbehov, og fremme forslag om senteret i statsbudsjettet for 2004.

Miljømyndighetene er vedtaksmyndighet i saker om utsetting av genmodifiserte organismer (GMO) etter genteknologiloven, og helsemyndighetene er myndighet i saker om innesluttet bruk etter samme lovverk. For å vurdere søknader om utsetting av GMO, er det behov for solid og uavhengig kunnskap om helse- og miljøvirkninger. Stiftelsen GenØk i Tromsø representerer et forskningsmiljø som aktivt driver forskning innen helse- og økologiske virkninger av genteknologi.

Både helse- og miljøforvaltningen har brukt dette miljøet, både til utredninger og til faglig vurderinger under søknadsbehandling. Miljøverndepartementet har gitt tilskudd til stiftelsen i 2002 og i 2003. Helsedepartementet har gitt betydelige bidrag de siste tre årene, og Landbruksdepartementet har gitt tilskudd til gjennomføring av et forskningsprosjekt. Også Utenriksdepartementet har på årets budsjett gitt et betydelig tilskudd til stiftelsen.

Slik jeg ser det er det dog ikke Regjeringens oppgave å etablere nasjonale kompetansesentra innen forsk­ning. Norges forskingsråd (NFR) er utvilsomt rette instans for å vurdere forskningsmiljøer. NFR utpekte i juni 2002 Sentre for fremragende forskning der GenØk ikke var blant de 129 søkerne.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 11. juni 2003

Bror Yngve Rahm

leder

Synnøve Konglevoll

ordfører