Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 60/2003 av 16. mai 2003 om innlemming i EØS-avtalen av europaparlaments-og rådsforordning nr. 1991/2002 om arbeidskraftundersøkingar i Fellesskapet

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Ved avgjerd i EØS-komiteen nr. 60/2003 vart det vedteke å endre vedlegg XXI til EØS-avtala ved å innlemme europaparlaments- og rådsforordning nr. 1991/2002 av 8. oktober 2002 om arbeidskraftundersøkingar i Fellesskapet. Forordning 1991/2002 justerer rådsforordning (EF) nr. 577/98 om organisering av arbeidskraftundersøkingar i Fellesskapet, som er teke inn i vedlegg XXI til EØS-avtala. Føremålet er å endre arbeidskraftundersøkinga til ei kontinuerleg undersøking som kan gje både kvartalsvise og årlege resultat.

Då avgjerda inneber visse økonomiske konsekvensar for utbygginga av norsk statistikk, vart det frå den norske sida teke atterhald for Stortinget sitt samtykke til godkjenning av avgjerda i EØS-komiteen i medhald av § 26 andre leddet i Grunnlova og artikkel 103 i EØS-avtala.

Gjennomføringa av arbeidskraftundersøkingane i forordninga vil gjere det mogleg å samanlikne norsk statistikk og EU sin statistikk. Samstundes som stati­stikktilbodet frå arbeidskraftundersøkingane vert større for brukarar i Noreg, vil inkludering av fleire variablar føre til at Noreg kjem med i fleire analysar som vert gjorde internasjonalt. Arbeidskraftundersøkinga vert difor rekna som ein viktig del av EØS-samarbeidet.

Regjeringa tilrår at Noreg godkjenner avgjerd i EØS-komiteen nr. 60/2003 av 16. mai 2003 om endring av vedlegg XXI til EØS-avtala ved å innlemme europaparlaments- og rådsforordning nr. 1991/2002 om arbeidskraftundersøkingar i Fellesskapet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen, Hill-Marta Solberg og Rita Tveiten, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, frå Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, viser til at EØS-komiteens beslutning nr. 60/2003 krever samtykke fra Stortinget på grunnlag av Grunnloven § 26 annet ledd og EØS-avtalen art. 103. Komiteen har forelagt innstillingsutkast for utenrikskomiteen, som i brev 13. november 2003 opplyste at den ikke har merknader til utkastet, med det unntak at utenrikskomiteens medlem fra Senterpartiet viser til finanskomiteens medlem fra Senterpartiet sin merknad.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlem fra Senterpartiethar merket seg at en omlegging av de norske arbeidskraftundersøkelsene i samsvar med foreliggende rådsforordning fra EU og senere kommisjonsforordninger vil medføre endringer av definisjoner av viktige arbeidskraftvariable som sysselsetting, undersysselsetting og arbeidsledighet. Dette medlem vil uttrykke forundring over at disse endringers innvirkning på vår stati­stikk ikke er mer omtalt i proposisjonen, og at det anses nødvendig med en så kjapp behandling i finanskomiteen for å holde EUs tidsfrister at det ikke gis anledning til å få en grundig belysning av disse forhold.

Dette medlem viser til brev fra Utenriksdepartementet datert 10. november 2003 som svar på spørsmål fra Senterpartiet, som viser at enkelte av endringene i statistikkgrunnlaget kan gjøre det vanskelig å sammenligne ny statistikk med den som blir utarbeidet etter dagens regler. Samtidig vises det til at det på noen områder er enkelt å lage parallelle tallserier etter gammel og ny praksis. Brevet følger som trykt vedlegg til denne innstillingen.

Dette medlem vil understreke at statistikker på disse områder er av grunnleggende betydning, og forutsetter at det legges opp til å samle inn data for å kunne presentere tallserier også etter dagens praksis på alle områder der det vil bli avvik mellom gammel og ny praksis.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 60/2003 av 16. mai 2003 om innlemming i EØS-avtala av europaparlaments- og rådsforordning nr. 1991/2002 om arbeidskraftundersøkingar i Fellesskapet.

Oslo, i finanskomiteen, den 13. november 2003

Siv Jensen

leder

Svein Flåtten

ordfører