Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Marit Arnstad om at selvstendig næringsdrivende gis rett til omsorgspenger ved barns sykdom

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av folketrygdloven § 9-5, slik at ordningen med omsorgspenger blir gjort gjeldende for alle yrkesaktive."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstilleren at selvstendig næringsdrivende har hatt og fortsatt har svakere velferdsrettigheter i forbindelse med svangerskap og omsorg for barn enn arbeidstakere, f.eks. behandles selvstendig næringsdrivende og øvrige yrkesaktive ulikt når det gjelder rett til omsorgspenger ved sykt barn.

Det vises til de rettigheter lønnstakere har etter folketrygdloven § 9-5 ved barns sykdom, og til at selvstendig næringsdrivende kan forsikre seg mot jobbfravær grunnet egen sykdom, mens det ikke finnes ordninger som sikrer dem mot inntektstap grunnet syke barn.

Forslagsstilleren framholder at det er barnets behov som utløser denne ytelsen, og mener at alle yrkesaktive bør likestilles for at ikke barna skal være den skadelidende part.

Det framholdes videre at risikoen for å tape mye penger på graviditet, fødsel og omsorg for barn, kan bidra til å hindre mange kvinner fra å starte egen næringsvirksomhet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hild­eng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Per Steinar Osmundnes, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, viser til at selvstendig næringsdrivende betaler et lavere beløp til trygden enn arbeidstakere, og at retten til enkelte trygdeytelser som følge av dette er begrenset. Selvstendig næringsdrivende kan imidlertid tegne en forsikring for tillegg til sykepenger, fødselspenger, adopsjonspenger og svangerskapspenger. Slik det fremgår av sosialministerens brev av 27. oktober 2003 til sosialkomiteen, omfattes imidlertid ikke omsorgspenger ved barns sykdom av denne tilleggsforsikringen. Komiteen viser til at det er nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe som skal vurdere selvstendig næringsdrivendes plikter og rettigheter i forhold til svangerskap, fødsel og omsorg for små barn. I denne sammenheng vil behovet for å styrke selvstendig næringsdrivendes rettigheter vurderes nærmere. Arbeidsgruppens innstilling vil foreligge innen 27. februar 2004. Komiteen vurderer at forslaget om å gi selvstendig næringsdrivende rett til omsorgspenger bør vurderes i lys av arbeidsgruppens utredning. Forslaget i Dokument nr. 8:112 (2002-2003) foreslås derfor vedlagt protokollen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er kjent med at det er oppnevnt en interdepartemental gruppe for en bred vurdering av selvstendig næringsdrivendes rettigheter og plikter. Dette arbeidet må legges fram snarest mulig, og det er viktig at arbeidet i den interdepartementale gruppen blir sluttført innen utgangen av februar 2004.

Disse medlemmer vil peke på at i motsetning til permisjonsreglementet, som har et fokus på foreldres rettigheter, gjelder dette forslaget å sikre rettigheter for barnets velferd. Disse medlemmer forutsetter derfor at Regjeringen legger fram sak som omhandler omsorgspenger ved barns sykdom for selvstendig næringsdrivende, raskest mulig etter at gruppen har sluttført sitt arbeid.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:112 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentant Marit Arnstad om at selvstendig næringsdrivende gis rett til omsorgspenger ved barns sykdom – vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 13. november 2003

John I. Alvheim

leder

Elisabeth Røbekk Nørve

ordfører