Vedlegg: Brev fra Kommunal- og regionaldepartementet v/statsråden til kommunalkomiteen, datert 15. desember 2003

Vurdering av forslag i Dokument nr 8:1 (2003-2004) - Forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Åslaug Haga om opprettelsen av et uavhengig distriktsombud

Jeg viser til brev av 24. oktober 20003 hvor departementet er bedt om å vurdere forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Åslaug Haga om opprettelsen av et uavhengig distriktsombud.

Representantene peker på behov for samordning i distriktene som jeg langt på vei deler. Samordning og utvikling av innsatsen retta mot distriktene og ulike typer regioner er viktig for regional utvikling og for å opprettholde bosetting. Jeg tror imidlertid ikke at svaret på disse utfordringene er å opprette et distriktsombud. De funksjoner som stortingsrepresentantene peker på blir dels ivaretatt av KRD og dels av fylkeskommunene. Kommunal- og regionaldepartementet har et ansvar for samordning mellom regional- og distriktspolitikken og andre politikkområder. Fylkeskommunene har en viktig rolle som regional utviklingsaktør, både når det gjelder å synliggjøre utviklingen i ulike typer regioner og for å bidra til samordning regionalt.

Representantene peker på at en oppgave for ombudet vil være å fange opp utviklingen i distriktene og løfte fram de gode eksemplene på livskraftige lokalsamfunn. Departementet bidrar i stor grad til å fange opp dette gjennom regionalmeldingene, som legges frem for Stortinget hvert 4. år. I tillegg bidrar departementet til informasjonsspredning og erfaringsutveksling i flere sammenhenger. Et aktuelt eksempel er arbeidet med utkant- og småsamfunnssatsingen. Videre gir også fylkesplanleggingen og arbeidet i fylkene med regionale utviklingsprogrammer god innsikt i utviklingen i det enkelte fylke.

Når det gjelder representantenes forslag om å la et distriktsombud få en rolle i forhold til informasjonsarbeid for å sette utviklingen i distriktene på dagsorden m.v., er dette oppgaver som ivaretas godt av fylkeskommunene og KRD. Også i forhold til media mener jeg fylkeskommunene og departementet er de rette instanser til å ivareta funksjoner som representantene ønsker å legge til et distriktsombud. Jeg vil for øvrig peke på at utredningsutvalg som Effektutvalget og Distriktskommisjonen bidrar vesentlig til å sette utviklingen i distriktene på dagsorden.

Når det gjelder behovet for å synliggjøre konsekvensene av statlig politikk for distriktene, vil jeg vise til utredningsinstruksen. Den er fastsatt ved kongelig resolusjon og gir føringer for hva de ulike departementene må belyse ved gjennomføring av politikkendringer, herunder distriktsmessige konsekvensutredninger. Videre vil Effektutvalget gi viktige bidrag til kunnskap om betydning av statlig politikk for regional utvikling.

På denne bakgrunn kan jeg ikke slutte meg til forslaget fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad og Åslaug Haga om å opprette et uavhengig distriktsombud.